Κλειστά 286 σχολεία: Τα 86 λόγω κορωνοϊού, τα υπόλοιπα λόγω καταλήψεων - Η λίστα του υπουργείου Παιδείας

Ανεβαίνει ο αριθμός των κλειστών σχολείων, είτε λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού είτε λόγω κατάληψης από τους μαθητές. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κλειστά είναι ήδη 286 σχολεία, από τα οποία μόνο τα 86 έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, τα υπόλοιπα 200 τελούν υπό κατάληψη.

Στην πλειονότητα των υπό κατάληψη σχολείων οι μαθητές ζητούν τμήματα με 15 μαθητές, βελτίωση συνθηκών με στόχο να μην χρειάζεται η μάσκα την ώρα του μαθήματος, ενώ επισημαίνουν και τις ελλείιψεις σε υποδομές και προσωπικό τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε καθαριότητα.

Φυσικά δεν λείπει η μειοψηφία των αρνητών των μέτρων κατά της πανδημίας.

Δείτε εδώ την ανανανεωμένη λίστα του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά της η η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 για τις καταλήψεις ότι θεωρεί πως πρόκειται για τάση προς εκτόνωση.

«Βλέπω να φθίνει το κίνημα αυτό. Πιστεύω ότι η θέση των παιδιών είναι μέσα στην τάξη και οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με ανοιχτά τα σχολεία».

Όσον αφορά τα αιτήματα που σχετίζονται με  τις ελλείψεις εν μέσω πανδημίας σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα». 

Για την εικόνα με τους αναπληρωτές η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «στις 25 Αυγούστου διορίστηκαν πάνω από 24.900 αναπληρωτές και την Παρασκευή άλλοι 7.368. Χθες βγήκε πρόσκληση για ολιγόμηνες κατ’ ελάχιστον τριμηνιαίες συμβάσεις για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που είναι σε άδεια γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». 

Η συγκεκριμένη διαδικασία, διευκρίνισε, «θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα» και «το κονδύλι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ».  Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, τέλος, ότι από το υπουργείο εστάλη επιστολή σε γονείς για ανάκτηση κωδικών στην τηλεκπαίδευση μόνο «ώστε να είμαστε έτοιμοι». Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πέλλας στην οποία «τα παιδιά δεν έχουν πάει στο σχολείο ακόμα αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι».

Η ΟΛΜΕ ζητά από τον ΕΟΔΥ τη δενέργεια δωρεάν τεστ κορωνοϊού για όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας

Το αίτημα για πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλης της επικράτειας γνωστοποίησε με επιστολή που έστειλε προς το ΔΣ του ΕΟΔΥ, η ΟΛΜΕ.

Αναφέροντας μάλιστα ότι σχεδόν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων καθημερινά διαπιστώνονται κρούσματα κορωνοϊού σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, η ΟΛΜΕ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη διενέργειας δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες που εξαιτίας της πανδημίας έκλεισαν ή θα κλείσουν ολοκληρωτικά ή μερικά.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις της σχετικά με την λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, οι οποίες είναι:

-Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

-Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.