Quantcast

«Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι & Γεύομαι»

Νοσταλγικές εικόνες, θεσπέσιες μυρωδιές και υπέροχες γεύσεις στο πρωτότυπο βιβλίο του ηθοποιού και συγγραφέα Στάθη Νικολαϊδη.

Ενα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του ηθοποιού και συγγραφέα Στάθη Νικολαϊδη, μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου. Ένα ταξίδι τυλιγμένο σε αρώματα, χρώματα, ήχους και γεύσεις μιας εποχής που έχει περάσει, αλλά δεν έχει ξεχαστεί, στο οποίο ο αναγνώστης είναι επίτιμος καλεσμένος.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου «Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι & Γεύομαι» (εκδόσεις ΔΕΡΕ) ξεδιπλώνονται οι νεανικές αναμνήσεις του συγγραφέα από την Πόλη, από το 1959 μέχρι το 1974, όταν έφυγε για τον Πειραιά για να μην επιστρέψει ποτέ, επιλέγοντας να κρατήσει τον τόπο αυτόν στην καρδιά του ακριβώς όπως είχε αποτυπωθεί στα πρώιμα χρόνια της ζωής του.

Ο αναγνώστης ξεναγείται στα εμβληματικά μνημεία της Πόλης και στην Πρίγκηπο, στα σοκάκια και τις ρωμαίϊκες συνοικίες, στα σινεμά και στα κέντρα διασκέδασης, στα χαμάμ και στα σπίτια των κυριών για το παραδοσιακό τρατάρισμα. Παίρνει μέρος στις γιορτές, γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και, το σημαντικότερο, γνωρίζει τη μητέρα του συγγραφέα, την κυρία Μαίρη (ή Μαρικούλα), μια εμπνευσμένη μαγείρισσα, η οποία ήταν μάλλον το σημαντικότερο κίνητρο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Όπως μας λέει ο κ. Νικολαϊδης, η μητέρα του πάντρευε την ανατολίτικη με την ευρωπαϊκή κουζίνα, πασπαλίζοντας το κάθε πιάτο με δικά της στοιχεία και καταλήγοντας σε ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα εύγευστο αποτέλεσμα. Μία ακόμα ταλαντούχα μαγείρισσα, που αναφέρεται στις σελίδες, ήταν η θεία του. Βρήκε, λοιπόν, τις συνταγές, τις μελέτησε, τις μαγείρεψε ο ίδιος και τις παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, το οποίο παραπέμπει εικαστικά σε παλιό, χειρόγραφο τεφτέρι. Σουλτανομεζές. Τηγανητά καρότα. Σοκολατένιος Νίκος. Καρυδότονος. Γλυκά ντιλίμια. Γλιστρίδα με κιμά. Τεμπέλ ντολμά. Τούρτα μανούλας. Ταβούκ Γκιογσού. Σχεδόν κάθε μία από τις πάμπολλες, πεντανόστιμες παρασκευές σε προσκαλεί, μόνο από το όνομά της, να τη δοκιμάσεις. Δίπλα στα υλικά και στις οδηγίες εκτέλεσης, ο συγγραφέας προτείνει και φαγητά με τα οποία ταιριάζει η συνταγή.

Το βιβλίο κοσμείται από φωτογραφικό υλικό. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και μπορείτε, επίσης, να το παραγγείλετε στο τηλέφωνο 210 6005910, με δωρεάν έξοδα αποστολής. Κατά την παραγγελία μπορεί να ζητηθεί αφιέρωση του συγγραφέα.