Quantcast

Κορωνοϊός: Ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για το ΕΣΥ - Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής

Ιδιαίτερα κρίσιμη εκτιμάται ότι θα είναι και αυτή η εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς δεν καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου, μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε και αύξηση των περιστατικών, ενώ πιέζεται ασφυκτικά το σύστημα υγείας στο Λεκανοπέδιο .

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κατά περίπου 13 - 15 άτομα ημερησίως, το τελευταίο διάστημα ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως του 14% .Την ίδια ώρα βέβαια τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των τεστ αντί να αυξηθεί μειώθηκε κατά 10% γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την επιδημιολογική επιτήρηση.

Σύστημα υγείας

Μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν 520 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου που γεμίζουν αμέσως με περιστατικά CoViD.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμορφώνουν νέες θέσεις εντατικής θεραπείας σε άλλους χώρους, οι οποίες, ωστόσο, γεμίζουν και αυτές.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το τελευταίο 24ωρο δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ ενώ σε 14 νοσοκομεία αναφοράς του Λεκανοπεδίου υπήρχαν μόνο 15 διαθέσιμες κλίνες, σε ΜΕΘ.

Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας εφαρμόζει το αυστηρότερο λόκ ντάουν στην Ευρώπη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δείκτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο  όμως φαίνεται ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.