Quantcast

Κορωνοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν ακαριαία μέτρα πριν επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση

Αμεσα μέτρα πριν επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση ζητούν οι λοιμωξιολόγοι μετά την νέα έκρηξη κρουσμάτων και την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η επιτροπή των οποίων αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις των ειδικών είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, κυρίως όσον αφορά την Αττική, ακόμη και κλείσιμο των σχολείων.

Είμαι καλύτερα, νόσησα ελαφρά και τώρα είμαι στη φάση που το ξεπερνάω εντελώς" δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Το γεγονός ότι ανιχνεύουμε μεταλλαγμένους ιούς και την βρετανική μετάλλαξη για την οποία γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητά της είναι αυξημένη, ενδεχομένως 50% από τον κλασικό κορωνοϊο με τον οποίο παλεύουμε όλους αυτούς τους μήνες, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η μετάλλαξη αυτή θα κυριαρχήσει καθώς μεταδίδεται ταχύτερα και θα πρέπει να βγούμε πολύ πιο γρήγορα σε όλες τις αποφάσεις μας, διότι πλέον ο ιός θα μεταδίδεται ταχύτερα" περιέγραψε.

"Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και αναφέρομαι στα βήματα που κάναμε από τις 11 Ιανουαρίου και μετά ως προς το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μας" τόνισε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να κλείσει η αγορά και τα σχολεία απάντησε ότι "ναι, νομίζω ότι είναι αναγκαίο οπωσδήποτε να έχουμε περιορισμό κάποιων εξ αυτών των δραστηριοτήτων. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να περιορίσουμε όλες τις δραστηριότητες ή αν θα αναγκαστούμε να κάνουμε την επιλογή ανάμεσα στην εκπαίδευση και στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε αλλά πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω".

"Πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην βρεθούμε στην κατάσταση που βρίσκονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες" υπογράμμισε.

"Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τροφοδοσία εμβολίων, αυτό είναι ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά. Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να βρει λύση" σημείωσε.

Βατόπουλος στον realfm: Τα πάντα είναι στο τραπέζι - Τι είπε για τις μεταλλάξεις

"Η επιδημιολογική εικόνα οδηγεί πρώτη φάση σε μια αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα γίνεται μια συνάντηση των επιδημιολόγων για να γίνει μια εκτίμηση πιο συστηματική της κατάστασης και αύριο ή μεθαύριο θα γίνει μια άλλη συνάντηση για να δούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε. Το βέβαιο είναι έχουμε μια αύξηση, τώρα αν αυτή η αύξηση θυμίζει την κατάσταση του Οκτωβρίου, αυτό θα το δούμε, είναι λίγο διαφορετικές οι συνθήκες γιατί μένει να δούμε τις μεταλλάξεις και πόσο έχουν διαχυθεί στον πληθυσμό. Γίνεται μια μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, αν υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας, το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα, είναι μια ρευστή κατάσταση έτσι κι αλλιώς" δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ο εμβολιασμός, αρκετοί από τις ευπαθείς ομάδες έχουν εμβολιαστεί. Με τους γιατρούς υπάρχει μια άρνηση, βέβαια λιγότερη από τη συνηθισμένη, σας υπενθυμίζω ότι και για την γρίπη το προσωπικό δεν πολυεμβολιαζόταν, είναι ένα θέμα. Μακάρι να ήταν και περισσότεροι οι εμβολιασμοί, αλλά έχει μπει στην εξίσωση" πρόσθεσε.

"Όσο αργότερα γίνει ο εμβολιασμός και όσο αργότερα αναπτύσσεται η συλλογική ανοσία στον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, τόσο αφήνουμε περιθώριο στον ιό να μεταλλάσσεται και συνεπώς να επιλεγούν μεταλλάξεις πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο ενδεχόμενα ή πιο μεταδοτικές. Είναι σαφές ότι αυτό είναι απλή βιολογία" σημείωσε.

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο lockdown απάντησε ότι "στο τραπέζι είναι τα πάντα. Το θέμα είναι ότι η απόφαση είναι πολιτική με την έννοια πόσο αντέχει η οικονομία πια".

Σύψας: Να ληφθούν ακαριαά μέτρα - Η κατάσταση επιδεινώνεται

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.

"Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο" ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού, "στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το "κόκκινο" ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο "κόκκινο". Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε" είπε και συνέχισε:

"Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας".

"Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται" τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: "Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα".

Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: "Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας... Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία" είπε ακόμη.

Για τα εμβόλια είπε: "Είχαμε και πολύ καλά νέα, ενα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία... Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν".

Και αστειεύτηκε "δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία".