Quantcast

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής - Προς παράταση του lockdown

Παράταση του lockdown «δείχνουν» τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη να κρούει "καμπανάκι" αναφερόμενος στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαίδης. Όπως εξήγησε ο καθηγητής τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή.

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα.

Ο κος Θωμαίδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα.

Σαρηγιάννης: Δύσκολα το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την πορεία της πανδημίας και τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο  να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε Lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Επίσης, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Την ίδια ώρα στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού έχει τεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τις περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο αυξάνεται. 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα περιστατικά που δεν έχουν κορωνοϊό αλλά χρειάζονται Εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία με επάρκεια κλινών είτε στον ιδιωτικό τομέα που έχει ήδη διαθέσει για τις ανάγκες του ΕΣΥ 130 κρεβάτια ΜΕΘ.

Επίσης αποφασίσθηκε να σταματήσει η διακομιδή  ασθενών ,για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές όπως Κόρινθο, Χαλκίδα,  Λειβαδιά και  Θήβα. Ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μετατροπή του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ ,εξ ολοκλήρου σε non-covid νοσοκομείο ώστε να διακομίζονται εκεί τα περιστατικά πλην κορωνοϊού και να απελευθερώνονται κλίνες για ασθενείς με Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Bασιλακόπουλος: Γιατί το lockdown δεν απέδωσε τα αναμενόμενα - ΒΙΝΤΕΟ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.

Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

Ζήτησε τέλος ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.