Quantcast

Κορωνοϊός: Τι δήλωσε ο Τσιόδρας για την πρόβλεψη περί πανδημίας του επιδημιολόγου του Χάρβαρντ στη Realnews

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είναι ένας ιός που είναι δύσκολο να εντοπιστεί και γι'αυτό δύσκολο να σταματηθεί. Το βλέπετε να γίνεται στην Κίνα. Βέβαια θα σας πω ένα αισιόδοξο μήνυμα, τις τελευταίες 10 ημέρες σταδιακά παρατηρείται μια μείωση της αύξησης των κρουσμάτων και νομίζω μια επιπέδωση σε πολλές περιοχές της Κίνα, που δείχνει ότι όντως τα μέτρα που έχουν πάρει οι Κινέζοι βοηθούν στην ελάττωση της διασποράς" δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή τη δυσοίωνη πρόβλεψη που έκανε μέσω της Realnews ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οικονομολόγος Υγείας Ερικ Φέιγκλ-Ντιγκ, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν αποκλείεται να έχουμε πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα είπε ότι "έχουν σταματήσει χιλιάδες πτήσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περαιτέρω. Το πρόβλημα είναι περισσότερο στους επαγγελματίες υγείας και σε αυτούς που θα κληθούν να δουν τα ύποπτα περιστατικά να γίνει έγκαιρα η υποψία του ιού, να γίνει η διάγνωση και να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης. Γι'αυτό κάνουν όλες οι χώρες και βλέπετε στην Ευρώπη έχουμε 47 περιπτώσεις και φαίνεται να σταματά εκεί και να μην προχωράει. Αυτό που δίνει μια αισιοδοξία και κατά τα άλλα φαίνεται ότι σε καιρό ζεστό μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού".

"Μιλάνε για τουλάχιστον 4 με 6 μήνες για να γίνουν οι πρώτες μελέτες για το εμβόλιο. Για να κυκλοφορήσει στον κόσμο θέλει τουλάχιστον έναν χρόνο. Θέλει πολύ προσοχή το θέμα αυτό του εμβολίου" πρόσθεσε.