Quantcast

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Έως τις 5 Μαρτίου τα κρούσματα θα φτάσουν τα 2.000

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των μέτρων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης στο MEGA. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί επικεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, σύμφωνα με το μοντέλο που έχουν δημιουργήσει στην Κρήτη, υπάρχει η πρόβλεψη ότι έως τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 2.000, ενώ και αυτή τη βδομάδα θα παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 του Μάρτη θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι χωρίς οριζόντια μέτρα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι το 20% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουμε. Με τα σχολεία πρέπει να γίνει μια σημαντική έρευνα από την επιτροπή, να διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συμβάλλουν στην επιδημία τα παιδιά. Η άποψή του είναι ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. Για το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς θα φέρει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Δείτε το βίντεο του MEGA: