Quantcast

Κουφοντίνας - Κούρτοβικ: Θα καταθέσουμε αίτηση για διακοπή της ποινής - Τι δήλωσε η Σοφία Νικολάου

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου μιλώντας στο ΟΡΕΝ τόνισε ότι δεν υπάρχει μεροληψία απέναντι στον καταδικασμένο δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα που ζητάει μέσω απεργίας πείνας και δίψας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

"Δεν ξεχωρίζουμε τους κρατούμενους. Ψηφίστηκε ένας νόμος, που ο Κουφοντίνας και άλλοι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές. Μετήχθη λοιπόν στον Δομοκό που είναι φυλακή για τέτοιους κρατούμενους. Έχω εξηγήσει ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων. Δεν μπορούν να μεταχθούν στον Κορυδαλλό καταδικασμένοι κρατούμενοι. Έχουν μείνει ελάχιστοι στον Κορυδαλλό (σ.σ.: κι από την 17Ν) και αυτοί θα μεταχθούν σε άλλα καταστήματα κράτησης. Έχω βάλει 1.000 υπογραφές για να φύγουν οι βαρυποινίτες από τον Κορυδαλλό", ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νικολάου και σημείωσε:

"Η απεργία πείνας πρέπει να διακοπεί. Είναι ένα μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση. Είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει και τώρα αυτή τη στιγμή να το πράξει. Κανείς δεν επιθυμεί να πεθάνει, αλλά μην περιμένετε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Είναι όλα νομότυπα. Αν ικανοποιήσουμε το αίτημά του είναι σαν να παρανομούμε".

Σχετικά με τις δηλώσεις της Ιωάννας Κούρτοβικ, της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε "Το δελτίο Τύπου που βγάλαμε τα λέει όλα. Δόθηκαν όλα τα έγγραφα στην συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κουφοντίνα... Αυτές οι αποφάσεις και είναι ίδιες με όσες εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά τα έγγραφα μπορούν να προσβληθούν στη Δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι η Πολιτεία δεν θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας. Ο Κουφοντίνας χρησιμοποιεί την απεργία πείνας ως μέτρο πίεσης. Να σταματήσει και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη" Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κούρτοβικ είχε δηλώσει: "Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ένα χαρτί με μία σφραγίδα. Πρόκειται για μία σφραγίδα. Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου. Είναι ντροπή αυτά που λένε".

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη η κ. Νικολάου δήλωσε ότι "ούτως ή άλλως πρόθεσή μας είναι να μεταχθούν. Λόγω lockdown δεν μετακινήθηκαν. Αυτό που έχουμε κάνει ουσιαστικά είναι να κλείσουμε τον Κορυδαλλό. Δεν μπαίνει κανείς. Δεν επιτρέπουμε σε υπόδικους να μείνουν, πόσο μάλλον σε καταδικασμένους. Θα φύγουν όλοι οι κρατούμενοι".

Για την Ιωάννα Κούρτοβικ που είπε ότι η κυβέρνηση εκδικείται τον Κουφοντίνα η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής τόνισε πως "είναι παραλήρημα της κυρίας Κούρτοβικ. Παρακολουθείτε σε 24ωρη βάση από γιατρούς, φροντίζουμε με κάθε προσπάθεια την υγεία του. Πού είναι η εκδικητική συμπεριφορά;"

Αναφερόμενη στον νόμο που υποστήριξε η κ. Κούρτοβικ έγινε ειδικά γι αυτόν ξεκαθάρισε ότι "μόνο φωτογραφικός δεν ήταν για τον Κουφοντίνα ο νόμος" και πρόσθεσε πως "οι λόγοι για να μεταχθεί ένας κρατούμενος, είναι συγκεκριμένοι. Υγείας, οικογενειακοί, ή αν έχει δικαστήριο σε κάποια άλλη πόλη. Ο Κουφοντίνας δεν ζήτησε τίποτα από αυτά".

Με τη σειρά της η κ. Κούρτοβικ μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάλεσε την κ. Νικολάου να εφαρμόσει τον νόμο, λέγοντας: "Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει".

"Τις τελευταίες μέρας μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου", ανέφερε η κ. Κούρτοβικ, σημειώνοντας πως "θα καταθέσουμε αίτηση και στο Πρωτοδικείο της Λαμίας και στην Εισαγγελία της Λαμίας ζητώντας τη διακοπή της ποινής του κρατούμενου διότι κινδυνεύει με θάνατο".

"Έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος" και η Πολιτεία κινείται "με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα" σχολιάζοντας πως "είναι απίστευτο το τι έχει γίνει".

"Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν", είπε μεταξύ άλλων η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα προσθέτοντας: "δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση".

Στο ερώτημα γιατί ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νομική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, απάντησε ότι όταν το Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. "Στις 7/1 η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό", είπε και ανέφερε πως κατά τη διαδικασία υπήρχε "από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα".

"Δεν μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων", σημείωσε.

Η δικηγόρος έκανε λόγο για "απαγωγή" του κρατούμενου, εξηγώντας ότι, "ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει".

"Η απεργία πείνας είναι νόμιμο δικαίωμα που παρέχεται από τον σωφρονιστικό κώδικα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους", πρόσθεσε.