Quantcast

Ξεκινά από τα Χανιά πιλοτικό πρόγραμμα για την γεωργική κατάρτιση των κρατουμένων

Η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές της χώρας βρίσκεται στο προσκήνιο του νέου προγράμματος, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Το πρόγραμμα με τίτλο «Καλλιέργεια γης, εφόδιο ζωής» που έκανε πρεμιέρα, πιλοτικά, από το αγροτικό κατάστημα κράτησης Αγιάς Χανίων δίνει τη δυνατότητα στους κρατούμενους και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους (γεωτεχνικούς) να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες πάνω στον πρωτογενή τομέα μαθαίνοντας ουσιαστικά να παράγουν αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα, η πρακτική άσκηση ξεκινάει με τις καλλιέργειες της ελιάς, των εσπεριδοειδών, των υποτροπικών ειδών και των αρωματικών φυτών.

Η παρουσίαση της δράσης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, η δράση αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τρεις αγροτικές φυλακές που λειτουργούν στη χώρα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην Τίρυνθα Αργολίδας και στην Κασσαβέτεια Μαγνησίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου, η γενική γραμματέας Αντεγκλιματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου και η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πρόγραμμα

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει σεμινάρια κατάρτισης, που θα γίνουν από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων στις δομές του, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου θα επιβλέπει την εκπαίδευση των γεωτεχνικών επιστημόνων του καταστήματος κράτησης. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν πέντε κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Αγιάς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ευρύτερη περιοχή -κοντά στις φυλακές- όπου ο ΕΛΓΟ διαθέτει αγροτεμάχια 160 στρεμμάτων, αλλά και 11 σωφρονιστικοί-γεωτεχνικοί υπάλληλοι που θα λάβουν κατάρτιση συνολικής διάρκειας 8 ωρών. Από τη συνολική ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, το 50% θα διατίθενται για τις ανάγκες των κρατουμένων και το 50% θα δίνεται για τις ανάγκες του Οργανισμού. «Η κοινωνικοποίηση του κρατουμένου μέσα από την αγροτική κατάρτιση, εκτός από την δημιουργική κάλυψη του “νεκρού” χρόνου ενθαρρύνει τον κρατούμενο σ’ έναν ενάρετο κύκλο ζωής και δημιουργίας, καθώς αισθάνεται χρήσιμος. Χρήσιμος, γιατί τα προϊόντα που παράγει πιάνουν τόπο. Άρα, σωφρονίζεται, καταρτίζεται, εκπαιδεύεται, μαθαίνει να είναι χρήσιμος στην κοινωνία, στην οποία πρέπει να επανέλθει ομαλά. Η Φυλακή, λοιπόν, δεν είναι απλώς χώρος φυσικού αποκλεισμού, αλλά μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες εξυπηρετεί άριστα τον κοινωνικό σωφρονιστικό της χαρακτήρα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή. Από τη μεριά της η κ. Νικολάου κατά τον χαιρετισμό της σημείωσε ότι ξεκινάει μια σπουδαία συνεργασία προσθέτοντας ό,τι: «θέλουμε κρατούμενους που πραγματικά σωφρονίζονται και επανέρχονται στη κοινωνία ως κανονικοί πολίτες».

Πιστοποίηση και επανένταξη

Εφόσον, λοιπόν οι κρατούμενοι αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες στο τέλος της εκπαίδευσης θα λαμβάνουν από τον ΕΛΓΟ ένα πιστοποιητικό το οποίο θα επικαιροποιεί τα όσα έχουν μάθει, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό, Γ. Οικονόμου να δηλώνει ό,τι: «οι κρατούμενοι, εκτός από μία καθημερινή απασχόληση, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες, οι οποίες μάλιστα θα πιστοποιούνται από σχετική Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα. Η πιστοποίηση, λοιπόν και το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με τη γη μας νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι, που μέσω του χωραφιού επανεντάσσονται στη κοινωνία, είναι αυτό που μας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά». Ενώ κατά τον χαιρετισμό της η βουλευτής Χανίων, Ντ. Μπακογιάννη τόνισε την σημαντικότητα της συγκεκριμένου προγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά ό,τι: «για εμάς κάθε άνθρωπος που κάνει ένα παράπτωμα και μπαίνει στη φυλακή έχει δικαίωμα στην ελπίδα μιας άλλης ημέρας» είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό της η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας «Αυτό το προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο το σημερινό πρόγραμμα».

Με αφορμή μάλιστα, τη βεβαίωση παρακολούθησης που θα λαμβάνουν οι κρατούμενοι και εφόσον αποφυλακιστούν, ο κ. Χαρουτουνιάν αποκάλυψε και το επόμενο βήμα του προγράμματος το οποίο και σχεδιάζουν αυτή τη περίοδο. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ο Οργανισμός έχει ήδη βρει οκτώ μεγάλες εταιρείες-χορηγούς, οι οποίες είτε θα προσλαμβάνουν αυτούς τους ανθρώπους, είτε θα κάνουν συμβολαιοποίηση με τα αγροκτήματα τους εάν και εφόσον διαθέτουν, έτσι ώστε τα πρώτα χρόνια της επιστροφής τους στη «κανονική» ζωή να μπορούν να πουλήσουν τη παραγωγή τους σε μία καλή τιμή. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οργανισμού τόνισε ότι το επόμενο εγχείρημα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να εκπαιδευτούν όσοι ήδη ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα καθώς μόνο το 3,6% των ελλήνων αγροτών έχει λάβει αγροτική εκπαίδευση.