Quantcast

Κύκλωμα εκβιαστών: «Έχω δώσει πάνω από €120.000» - Η μαρτυρία επιχειρηματία

Επιχειρηματίας μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών.

Εκβιασμοί, εντολές…και δήθεν προστασία για να κάνουν τα στραβά μάτια ήταν μερικές από τις πρακτικές που το κύκλωμα εκβιαστών φέρεται να εφάρμοζε στους καταστηματάρχες της Αθήνας, φυσικά με το αζημίωτο. Μία οργάνωση που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, με βαθιές ρίζες.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ):  Το '17 ή το '16, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λεφτά σου ζήτησε;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Πάνω από 120.000€.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΗ ΦΩΝΗ): Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.

Στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης φέρεται να είναι μια 43χρονη με το όνομα Νάνσυ, παλιά γνώριμη των αρχών,αφού το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα απάτης, προσπάθησε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας παριστάνοντας τη μεσίτρια, ένα χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 1200.000€ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία. Φέρεται να είχε αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Το θράσος των εκβιαστών δεν σταματάει εδώ. Η φερόμενη ως αρχηγός, η 43χρονη Νάνσυ κρατούσε ακόμα και πρακτικά, βιβλία εσόδων – εξόδων της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος, σημειωματάρια από τους εκβιασμούς που τους έκαψαν… Για τουλάχιστον 3 χρόνια το κύκλωμα δρούσε σύμφωνα με τις σημειώσεις που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1 και είχε στην κατοχή της η 43χρονη που διηύθυνε την οργάνωση.

Αναγράφονται δοσοληψίες συνοδευόμενες φυσικά από την αντίστοιχη ημερομηνία καθώς και το όνομα του καταστήματος που αφορούν.

Δεν λείπουν και τα ψηφιακά πειστήρια που οι Αρχές έχουν στα χέρια τους.

Τα μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν για όλες τις κινήσεις τους, μέσω μηνυμάτων, τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

«11/04/24 πήρα από Ν Κ για Α 21 και Δ Περιστέρι υποτίθεται για να μην διώξε το έγγραφο μερικής διακοπής λειτουργίας η περιφέρεια Ανάπτυξης 1.000€ + 500€ για Νάνσυ = σύνολο 1500».

«12/04/24 έδωσα Ε και Γ για να μη γράψουν έγγραφο ότι πήγαν στο Φ Δ του Δ Α λόγω τηλεφωνικής καταγγελίας για παρακείμενη αποθήκη που δεν έχει άδεια λειτουργίας και για ό,τι άλλο βρήκαν στο μαγαζί 800€».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέσω ανάρτησης δεσμεύτηκε πως με όλους τους τρόπους θα πατάξει την διαφθορά.

Επόπτες Υγείας της Περιφέρειας Αττικής 12 από τους συλληφθέντες 

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμειξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας και του υπουργείου Πολιτισμού.

Mε την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι με υπογραφή Ν. Χαρδαλιά,τέθηκαν άμεσα σε αργία εννέα εξ αυτών, εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Ο περιφερειάρχης σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών, συμβάλλοντας στην έκβασή τους. «Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας. Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στοχος είναι η απόλυτη διαφάνεια, ενώ με τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών δεν θα αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Οι επικείμενες αλλαγές δρομολογούνται στους παρακατω τρεις άξονες:

- Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς

- Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα

- Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

Οι ανακοινώσεις από ΠΑΣΟΚ και ΥΠΠΟ 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του κόμματος ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εμπλοκή τους στην υπόθεση των εκβιασμών.

Όπως λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Εν τω μεταξύ, τα δύο αυτά πρόσωπα τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους και από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Η σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρει: 

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».