Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένονται και άλλες συλλήψεις.
Ενώπιον του ανακριτή βρίσκονται 14 άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα το οποίο με εκβιασμούς και απειλές αποσπούσε χρηματικά ποσά από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι ιδιοκτήτες σπιτιών αλλά και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.
Μια 43χρονη από την Πάτρα, φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στην υπόθεση. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σωρεία ασικημάτων ενώ έξι από αυτούς πήραν ήδη προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη (11/7). Οι υπόλοιποι απολογούνται σε ανακριτή διαφθοράς.
Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται και είναι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη τεθεί σε αργία, όπως και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Η δράση του κυκλώματος αφορούσε επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες, έναντι χρημάτων, εξασφάλιζαν «ασυλία» από καταλογισμό προστίμων για παραβάσεις ή άλλες διευκολύνσεις που πωλούσαν έναντι αδρής αμοιβής.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα κατ' εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην οποία έγινε καταγγελία, οι υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη δράση που τους καταλογίζεται «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023».
Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πολυπλόκαμη δράση και να λάμβανε προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθεί. Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς, οι οποίοι συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.