Quantcast

Μαγιορκίνης: Εισήγηση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους αν αυξηθούν τα κρούσματα

Για χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά» υπογράμμισε ο καθηγητής και επεσήμανε: "Αν φτάσουμε στα 500 κρούσματα σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε πίεση στο σύστημα υγείας. Μπορεί να φτάσουμε και τους 50 και τους 60 διασωληνωμένους πολύ γρήγορα. Εκεί θα δούμε τι πάγο μπορούμε να ρίξουμε για να μειωθεί η επιδημία" και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η εισήγηση "βασικά μάσκα παντού, και σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η γενίκευση της χρήσης. Υπάρχει αυτή η εισήγηση, υπάρχει αυτή η συζήτηση, μην ξεχνάμε ότι εφαρμόστηκε σε περιοχές που έχουν αυξημένο επιδημικό φορτίο, όπως στον Πόρο και σε άλλες περιοχές, και στα Χανιά. Έχει ήδη εφαρμοστεί και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα και ο λόγος είναι όχι ότι επειδή υπάρχει αυξημένη μετάδοση απλά δεν υπάρχει λόγος να μην φοράει κάποιος τη μάσκα συνέχεια. Οπότε βοηθάει.

Και πρόσθεσε σχετικά με το να εφαρμοστεί οριζοντίως το μέτρο σε όλη τη χώρα: "Υπάρχει σε περίπτωση που δούμε αύξηση των κρουσμάτων, είναι ένα από τα σενάρια που έχουν κατατεθεί, υπάρχουν έτοιμα σενάρια, plan A, plan B, plan C, υπάρχουν σενάρια, υπάρχουν εργαλεία, δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σ' αυτήν τη φάση, πρέπει να δούμε με τον αριθμό των κρουσμάτων, να δούμε και αύριο πώς θα κινηθεί η κατάσταση, ίσως χρειαστεί να επικρατήσει αυτό το μέτρο σε κάποιες τοπικές κοινωνίες που βλέπουμε μια αυξημένη επιδημικότητα".

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου σημείωσε: "Αυτό είναι σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σ' αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Εμείς μελετάμε τα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών και των εφήβων έως 18 ετών, αν δούμε ότι ο αριθμός που είναι αυξημένος σε σχέση με το τι βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες, παραμείνει έτσι υψηλός, είναι ένα πιθανό μέτρο ή να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου ή να ανοίξουν τα μισά, δηλαδή τα δημοτικά να ανοίξουν άμεσα και του γυμνασίου λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα. Υπάρχει και αυτό το σενάριο που έχει λογική από τη στιγμή που βλέπουμε χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδάκια, μήπως ανοίξουν τα παιδάκια πιο γρήγορα και οι έφηβοι αργότερα"

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ