Quantcast

«Μάξιμος Σαράφης»: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα δάνεια - Τα τεράστια ποσά και οι εταιρείες «μαϊμού»

Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου ανακάλυψαν ότι η ιστορία ήταν στημένη από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα της Νovartis.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών λόγω της θέσης του ως διευθυντής επικοινωνίας και marketing της Novartis. Ο ίδιος προσέγγιζε επιχειρηματίες που για διάφορους λόγους αδυνατούσαν να πάρουν δάνεια από τράπεζες, υποσχόμενος ότι θα κατάφερνε να πάρει ομαδοποιημένα δάνεια 15-20 εκατ. είτε από το Κατάρ ή από τα Εμιράτα. 

Προκειμένου να γίνει πιστευτός είχε δημιουργήσει εικονικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και μια εικονική εταιρεία επενδύσεων διατηρώντας πολυτελή γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, προκειμένου να πείσει τα θύματά του έδειχνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία που δήθεν είχε με εταιρείες από Εμιράτα και Κατάρ και εν συνεχεία πραγματοποιούσε βιντεοκλήσεις με έναν Ινδό δήθεν διευθύνων σύμβουλο εταιρείας, ο οποίος ήδη έχει ταυτοποιηθεί και κατηγορείται για τη συμμετοχή του. Παράλληλα, στο Κατάρ και τα Εμιράτα γίνεται έρευνα για την εμπλοκή άλλων δύο ατόμων. 

Μάλιστα, ο «Μάξιμος Σαράφης» προκειμένου να προχωρά τις νομικές διαδικασίες σύστασης του δανειοδοτικού φακέλου έφερνε τα θύματά του σε επαφή με μια γυναίκα δικηγόρο από την Κύπρο. Στην Ασφάλεια πιστεύουν ότι η ίδια είναι όντως δικηγόρος αλλά εμφανιζόταν με ψεύτικα στοιχεία. Ήδη οι κυπριακές Αρχές διεξάγουν έρευνα για την ταυτοποίησή της.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει ότι ο Ινδός τον εξαπάτησε και πως ο ίδιος είχε νόμιμη εταιρεία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επειδή η διαδικασία απόσπασης χρημάτων ήταν κλιμακωτή,  ο «Σαράφης» έπαιρνε ως προκαταβολή 100.000 ευρώ, 55.000 ευρώ για έξοδα φακέλου δανειοδότησης και 18.000 ευρώ για την αδειοδότηση του δανείου.

Τουλάχιστον 20 άτομα γλίτωσαν οι Αρχές ερευνώντας την ιστορία γιατί ενημερώθηκαν από τους αστυνομικούς που ερευνούσαν την υπόθεση. Μάλιστα, όταν πια οι επιχειρηματίες άρχισαν να πιέζουν τον «Σαράφη» για ποιους λόγους καθυστερούσε η έγκριση των δανείων, ο ίδιος τους έλεγε ότι δήθεν υπήρχαν θέματα με γερμανικές τράπεζες και πως οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ήταν «μαυρισμένοι» με αποτέλεσμα να «παγώνει» η διαδικασία λόγω της ομαδοποίησης. Ο ίδιος ωστόσο έδινε την υπόσχεση πως για τους «καθαρούς» θα προχωρούσε η έγκριση του δανείου. 

Ανάμεσα στα θύματά του συγκαταλέγονται ένας ιδιοκτήτης τυροκομείου, ένας ιδιοκτήτης κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, αλλά και ένας ιδιοκτήτης ιχθυοκαλλιέργειας. Τα υπόλοιπα θύματά του εκ των οκτώ, ήταν «αεριτζήδες» που έφτιαξαν εταιρείες για να πάρουν δάνεια από το Κατάρ και κατόπιν να πτωχεύσουν τις εταιρίες.