Quantcast

Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά Θα ακολουθήσουν έντονοι μετασεισμοί προβλέπουν όλοι οι σεισμολόγοι

Τη μισή Ελλάδα ταρακούνησε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοικτά της Σάμου, λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιεί για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

"Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί" αναφέρει.

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο: Τι δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Νίκος Βούλγαρης 

«Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Ευθύμιος Λέκκας: Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι - Επιφανειακός και αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Μ. Σκορδίλης: Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα - Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ. Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Α. Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός - Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Ν. Ζούρος, Γεωλόγος: Η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα της Β. Σάμου

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος  Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος  μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.