Quantcast

Μαράσια Έβρου: Οι ακρίτες που φυλούν τα ελληνικά σύνορα

«Χθες το βράδυ που ήμουν κι εγώ εδώ κάτω, παρατηρήσαμε συνέχεια φωνές στα ελληνικά να λένε «καλησπέρα», «γεια σας», για να δουν αν υπάρχει φύλαξη. Εμείς τους απαντάμε συνέχεια. Δε θα σταματήσει αυτή η απάντηση να υπάρχει. Για να καταλάβουν ότι εδώ δεν είναι νεκρό σημείο».

Αυτή είναι η καθημερινότητα των κατοίκων στα Μαράσια, το ακριτικό χωριό από το οποίο περνάει ο ποταμός Έβρος, το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως την περιγράφει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Καραμπατζάκης.

Το χωριό είναι κτισμένο στο σημείο που ο Άρδας συναντά τον Έβρο, 3,5 χιλιόμετρα από βορειοδυτικά από τον συναοριακό σταθμό των Καστανιών και μόλις 4,5 χιλιόμετρα ανατολικά από την Αδριανούπολη. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στις εικόνες των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, διασχίζοντας το ποτάμι.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα»

«Όσα χρόνια είμαστε απέναντι βλέπαμε τους Τούρκους απέναντι κάθε μέρα έτσι και τώρα με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουμε να τους βλέπουμε», λέει ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι εδώ είναι έτοιμοι για όλα».

Τις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες εξελίσσονται τα γεγονότα στις Καστανιές, όπως αναφέρει ο κ. Καραμπατζάκης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες από την αστυνομία, από τους συνοριοφύλακες και από τον στρατό.

Οι κάτοικοι ανησυχούν, όχι όμως γι’ αυτό που θα φαντάζονταν οι περισσότεροι. «Οι κάτοικοι εδώ, όπως κάθε μέρα, δε φοβούνται. Ίσα – ίσα δίνουν στα παλικάρια τα δικά μας περισσότερο θάρρος απ’ ό,τι έχουν. Ένα πράγμα μόνο τους ανησυχεί. Το ότι βλέπουν κόσμο να κατεβαίνει χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν και οι ίδιοι», τονίζει.