Quantcast

Μάσκες παντού στην Αττική, κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης, στις 10 θα ανοίγουν τα εμπορικά

Το πακέτο των νέων μέτρων που θα ισχύουν από αύριο Τετάρτη (16/9) έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αττική ανακοίνωσε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Oι συνθήκες είναι δύσκολες. Όταν και όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες. Μέχρι και την Κυριακή είχαμε 13.240 κρούσματα συνολικά από τα οποία τα  4.089 είναι ενεργά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 134 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 230.538 έλεγχοι».

Για τα νέα έκτακτα μέτρα είπε: «Πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά τις επόμενες 14 ημέρες. Το lockdown είναι σε επίπεδα δήμων- δεν επιτρέπεται η λήψη κάθετων μέτρων, η έννοια των τοπικών μέτρων έχει εφαρμοστεί σε επίπεδο περιφέρειας».

Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας τα αστικά κέντρα.

Στο μέτωπο των εμβολίων είπε ότι οι εθελοντικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζονται κανονικά αφού οι έρευνες έδειξαν ότι οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν δεν είχαν σχέση με το εμβόλιο.

Tα νέα μέτρα στην Αττική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το νέο «πακέτο» μέτρων για την Αττική, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

- Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

- Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

- Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

- Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

- Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

- Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 του μήνα.