Quantcast

Μάζης στον realfm: Εάν προκληθεί «έκρηξη» έξω από το Καστελλόριζο, θα οδηγήσει σε αλυσίδα θερμών συγκρούσεων

"Η στάση της Τουρκίας ήταν προβλέψιμη. Θυμάστε τι έλεγα από την αρχή του Σεπτεμβρίου για αυτή την υπόθεση, ότι εάν η Τουρκία εξέλθει αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, την επόμενη ημέρα θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Και μάλιστα είχα μιλήσει περί δημιουργίας ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα είχε εφοδιαστεί με σκληρές κυρώσεις που δαγκώνουν κατά τη ρήση του κ. Πέτσα, οι οποίες όμως θα ενεργοποιούνται μετά από προσφυγή Ελλάδας και Κύπρου και για την πιστοποίηση της καλής θελήσεως και ενός τρίτου κράτους πχ Γαλλία με ενεργοποίηση νέας εκτάκτου Συνόδου Κορυφής εντός 48ώρου και με θέμα την ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων. Δεν με άκουσε κανένας και φτάσαμε στο σημείο που είχα προβλέψει" δήλωσε ο Καθηγητής Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, στον realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου πρόσθεσε ότι "εμείς τώρα εάν πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και δεν τους θέσουμε προ των ευθυνών τους και δεν τους πούμε ότι με τον τρόπο αυτό οδηγείτε την περιοχή σε έκρηξη και σε πόλεμο, γιατί αυτή την λέξη φοβόμαστε να την πούμε, αυτή είναι η κατάσταση και όποιος θέλει να αποφύγει τον πόλεμο πρέπει να σκληρύνει τα μέτρα κατά της Τουρκίας, να τα κάνει πραγματικά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέτρο διώξεως προσώπων και εταιρειών είναι μέτρο σοβαρό, γιατί έχουν ήδη απομακρυνθεί".

"Εάν το Ορούτς Ρέις μπει στα 11,9 ναυτικά μίλια έξω από το Καστελλόριζο, τι ακριβώς πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να μας λέει ότι το Ορούτς Ρέις έχει κλειστό τον πομπό και δεν μπορεί να καταγραφεί; Οι ελληνικές πολεμικές μονάδες και το drone που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να το καταγράψει; Τι μήνυμα θα λάβει έπειτα από μια τέτοια αδράνεια η Τουρκία; Οτι κάνουμε ότι θέλουμε κύριοι και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας ανακόψει. Εάν κάνουμε αυτό που είναι σωστό και υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα, τότε πάμε σε πόλεμο. Με υπαιτιότητα τίνος; Αυτής της ανυπάρκτου Ευρώπης και της Ουάσινγκτον" συμπλήρωσε.

"Εδώ, εάν δημιουργηθεί "έκρηξη" έξω από το Καστελλόριζο δεν θα είναι ούτε ατύχημα ούτε ένα απλό θερμό επεισόδιο. Θα είναι αλυσίδα θερμών συγκρούσεων σε όλο το μέτωπο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου" τόνισε.