Quantcast

Με 40 επιχειρήσεις αντί-γκράφιτι καθάρισαν 19.000 τ.μ. της Αθήνας - Η ανάρτηση Μπακογιάννη

Με 40 μεγάλες παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ολοκληρώνεται η πρώτη φάση αντιγκράφιτι του δήμου και, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθαρίστηκαν 19.000 τ.μ. επιφανειών σε κτίρια και άλλους δημόσιους χώρους της πόλης.

Ο πρώτος κύκλος «έκλεισε» με την εκταταμένη επιχείρηση καθαρισμού των μεγάλων επιφανειών της Ακαδημίας. Εδώ και δεκαετίες, οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας αλλά και πολλά σημείας της είχαν παραδοθεί στη μουντζούρα και το άναρχο γκράφιτι. Γραφικές γωνιές της πρωτεύουσας, μνημεία, αγάλματα, προσόψεις καταστημάτων, πάρκα, «πνίγηκαν» από τη μπογιά, τα συνθήματα, και το χρώμα εμβληματικών σημείων της πόλης αντικαταστάθηκε από τη μιζέρια και το μαύρο. Σε αυτήν την κατάσταση, ο δήμος «απάντησε» με την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου καθαρισμού των επιφανειών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, στην Ακαδημίας, τη Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές. Σε αυτές τις επιφάνειες τοποθετείται και ειδική αντι-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς. Παράλληλα, ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που θα μετατρέψουν «αδιάφορα» σημεία σε πίνακες ζωγραφικής. Ήδη, καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης. Επίσης, ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου, που σύντομα τίθεται σε διαβούλευση, προβλέπει πρόστιμα κατά του γκράφιτι.

«Αυτό που τώρα προέχει είναι να επιμείνουμε σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού για να σβήσουμε όλη αυτήν τη μιζέρια από την καθημερινότητά μας. Και αυτό κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «στέλνεται το μήνυμα που λέει ότι το δικαίωμα των Αθηναίων να ζουν σε μία καθαρή γειτονιά είναι αναφαίρετο, είναι ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής τους».