Quantcast

Με βεβαίωση η κυκλοφορία σε «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές - Οι εξαιρέσεις για μάσκα

Τις εξαιρέσεις από το μέτρο για της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας:

  • Όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
  • Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες

Τι θα ισχύει στα σχολεία

Στη γυμναστική στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ αντιθέτως είναι υποχρεωτική στα διαλλείματα των σχολείων στις περιοχές στο επίπεδο 3 και 4.

Με βεβαίωση η κυκλοφορία σε «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα περιέγραψε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη μετακίνηση εργαζομένων τη νύχτα, στις περιοχές που είναι στο 3 και 4:

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο από τη Δευτέρα

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι στις περιοχές επιπέδου 3 η ζωντανή μουσική επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα εστίασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι τρεις μουσικοί χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι δοξολογίες στις 26 και 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες στην Θεσσαλονίκη να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν αυστηρά τα μέτρα το επόμενο πενθήμερο.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε πως από τη Δευτέρα, μεταφέρονται από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 2 οι Περιφερειακές Ενότητες, Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας καθώς και η Σκιάθος.

Αντίθετα, υποχωρούν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2 οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας, Σάμου, ενώ από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 οι ΠΕ των Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

Ταυτόχρονα στην Αττική η οποία παραμένει στο επίπεδο 3, η ΠΕ Νήσων πλην του νησιού της Σαλαμίνας υποχωρεί στο επίπεδο 2.