Με σουβλάκια και άφθονο αλκοόλ η διαμαρτυρία για τους μετανάστες στα Διαβατά - Την ίδια ώρα αντισυγκέντρωση

Με σουβλάκια, ρετσίνα και μπίρες και υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την παρουσία μεταναστών στην περιοχή τους κάτοικοι των Διαβατών.

Η ψησταριά στήθηκε τελικά στην κεντρική πλατεία των Διαβατών, περίπου δύο χιλιόμετρα από τον πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συρίων στην Ελλάδα, Ανουάρ Μπάκρι.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία και ζήτησαν ανθρώπινη μεταχείριση για όλους. Επισήμαναν δε ότι γίνεται εκμετάλλευση των μεταναστών από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ανουάρ Μπάκρι τόνισε ότι στην Ελλάδα ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και πως οι πρόσφυγες δεν προβάλλονται από την εκδήλωση.

Κατά τις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Μπάκρι, όσο και ο κ. Ζιαμπάζης έκαναν βαριές καταγγελίες για παρανομίες στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Και οι δύο επίσης αναφέρθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, τον οποίο χαρακτήρισαν «βρομερό λαϊκιστή», τονίζοντας ότι αδιαφορεί για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη Μοριά.

Στη συγκέντρωση πήγε και ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος έψησε σουβλάκια και δήλωσε ότι οι λαθροεισβολείς είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα μετά το δημογραφικό. «Έχουμε αλλοίωση γλώσσας, θρησκείας και ιστορίας. Είναι μια σύγχρονη μορφή πολέμου. Έλληνες ξυπνήστε».

Αντισυγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

Την ίδια στιγμή έξω από το καμπ των Διαβατών μέλη αριστερών οργανώσεων πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση, δηλώνοντας αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Χαρακτήρισαν το μπάρμπεκιου ρατσιστική πρωτοβουλία μιας μειοψηφίας κατοίκων, ενώ τόνισαν ότι ήταν υποκινούμενο από ακροδεξιές οργανώσεις.