Quantcast

Μεγάλο ενδιαφέρον για έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα στην Μεσσαρά μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα στην περιοχή της Μεσσαράς, σύμφωνα με την υποβολή προτάσεων η οποία και ολοκληρώθηκε χθες 22 Αυγούστου και αφορά στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Μεσαράς που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συνολικά υποβλήθηκαν 49 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 8,6 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, το 37% αφορά έργα δημόσιου χαρακτήρα και το 63% αφορά ιδιωτικές επενδύσεις. Τα αιτούμενα ποσά σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Κοκοσάλη Πρόεδρο Δ.Σ. Αναπτυξιακής Ηράκλειου και Πρόεδρο Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER Μεσαράς, είναι 2,26 φορές παραπάνω από τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Οι προσκλήσεις αφορούσαν την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων όπως, αναπλάσεις χωριών, τουριστικές υποδομές, έργα για την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, έργα πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών καθώς και επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης - τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, στον τουρισμό (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, υποδομές διανυκτέρευσης και εστίασης), στη βιοτεχνία, στην παροχή υπηρεσιών και στο εμπόριο.

Όπως ενημερώνει ο κ. Κοκοσάλης, από τις προτάσεις δημοσίου χαρακτήρα που υποβλήθηκαν το 24,34% αφορά έργα δήμων και το 75,66% έργα συλλογικών φορέων. Από τις προτάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που υποβλήθηκαν το 67,41% αφορά στον τομέα του τουρισμού, το 27,61% στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, το 3,7% στις βιοτεχνίες και το 1,28% στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019 και όπως εκτιμάται, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ανταποκριθεί στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον των φορέων του νομού και θα συνδράμει στην ένταξη του συνόλου των έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση.