Quantcast

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλες οι αλλαγές σε σχολεία, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει για τηλεργασία και πιστοποιητικά

Όλες οι αλλαγές στα πρωτόκολλα. 

Το κύμα της Όμικρον επελαύνει ακάθεκτο με δεκάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά. Πάνω από 50.000 νέες κρούσματα διαγνώστηκαν σήμερα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνονται, την ώρα που ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κλίνες Covid από τον ιδιωτικό τομέα.

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Οι 3 αλλαγές στα μέτρα

Οι μαθητές επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με ένα νέο υγειονομικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα, όλα τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τρία δωρεάν self test, Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη. Από τη δεύτερη εβδομάδα τα τεστ επανέρχονται σε δυο κάθε Τρίτη και Πέμπτη για όλους τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές.

«Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά:

-Την πρώτη εβδομάδα θα γίνουν τρία αντί για δύο self test.

-Τα δύο self test θα γίνονται εβδομαδιαίως και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ.

Επισημαίνεται πως την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής στις αίθουσες, θα κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι, ούτως ή άλλως, υποχρεώνονται να κάνουν rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα, όπως ισχύει με όλους τους εργαζόμενους.

Πιστοποιητικά νόσησης και αναρρωτικές άδειες: Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Αλλαγές στη χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε εργαζομένους που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, εν μέσω της τεράστιας διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «τα αυξημένα κρούσματα μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης».

Συγκεκριμένα, ανεξαρτήτως αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, θα μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του και να πάρει αναρρωτική άδεια με θετικό rapid test.

Η διαφοροποίηση έρχεται στο πιστοποιητικό νόσησης. Οι εμβολιασμένοι θα παίρνουν αυτόματα πιστοποιητικό με το rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προχωρήσουν και σε PCR.

Τηλεργασία: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τα νέα μέτρα φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στους χώρους εργασίας, καθώς πλέον υποχρεωτική είναι η εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και το κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει ζητήσει από όλες τις δομές του Δημοσίου να προσδιορίσουν τα τμήματα και τις υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν πάσει θυσία, εν προκειμένω για υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσες έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού. Για αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να οριστεί ανά κλάδο και ειδικότητα το κατ` ελάχιστον απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.