Quantcast

Μέτρα αλά ΗΠΑ στη ΔΕΘ: Ελεύθεροι σκοπευτές, FBI και 5.500 αστυνομικοί - Οι κινητοποιήσεις

Αστακό θα θυμίζει η Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την αποτροπή επεισοδίων και την εν γένει ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στην πόλη είναι κατά περίπου 10% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Συνοπτικά, στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνονται:

- Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

- Drones, που θα στέλνουν εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων

- 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ

- ελεύθεροι σκοπευτές

- πράκτορες του FBI

- δύο εισαγγελείς (ο ένας στις πορείες και ο έτερος στο Κέντρο Επιχειρήσεων)

Ασφάλεια αλά... Αμερική

Οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, ενώ στις συνήθεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική έρχονται να προστεθούν και οι αντιδράσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, για τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους.

Στη σύσκεψη μάλιστα μετείχαν και αξιωματούχοι του FBI και της CIA, που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να σχεδιάσουν και εκείνοι τα μέτρα προστασίας της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ, καθώς το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι το μεγαλύτερο της Έκθεσης, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

1.000 «εισαγόμενοι» αστυνομικοί

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και της Κρατικής λένε ότι οι διαμαρτυρίες και οι πορείες στη ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές και έτσι τα στελέχη να έχουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 67 διμοιρίες ΜΑΤ το Σάββατο που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαθέτει 18.

Συνολικά, θα μετέχει ή θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από περίπου 4.200 άτομα καθώς έχουν κοπεί ρεπό και έχουν ανακληθεί άδειες, περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί από Αθήνα και άλλες περιοχές που θα διαμείνουν για πολλές ημέρες στην πόλη, ενώ καθημερινά θα κινείται μεγάλος αριθμός δυνάμεων από γειτονικούς νομούς που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στη βάση τους.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Να αποφύγουν οι Θεσσαλονικείς το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΜΠΕ, «το κριτήριο για το σχεδιασμό των μέτρων είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Σταδιακά γίνεται η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων. Έχει αρχίσει από την Τετάρτη, με αποκορύφωμα το Σάββατο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια της ΔΕΘ».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι «η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, είναι εμφανής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα και διακριτική» και τόνισε πως «κύριο μέλημα μας είναι η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας» όμως «καλό είναι να αποφύγουν οι πολίτες να πάρουν το αυτοκίνητο τους στο κέντρο, τουλάχιστον το Σάββατο».

Οι κινητοποιήσεις

Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξε το πρωί η ΠΟEΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), με πορεία που πραγματοποίησε το πρωί από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Συγκέντρωση και πορεία οργανώνουν το απόγευμα σήμερα, στις 6, και οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Σάββατο, με το συλλαλητήριο που οργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επίσης, το Σάββατο, στις 6μμ, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας και πρωτοβάθμιων συνδικάτων.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Το ίδιο διάστημα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και θα ακολουθήσει επίσης πορεία.