Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Αττική - Κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ στη Φλώρινα έπεσαν τα πρώτα χιόνια. 

Οι δυνατές βροχές και καταιγίδες έχουν μετατρέψει σε ποτάμια δρόμους στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 44 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγειες κατοικίες  σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά. Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, που είχε διακοπεί σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Ειδικότερα, είχε διακοπεί από το ύψος της Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Ακόμη, όπως αναφέρει αναγνώστρια του real.gr δεν λειτουργούν τα φανάρια στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως με αποτελεσμα να ειναι μπλοκαρισμένο το σημείο, από όπου περνάνε και γραμμές του ΟΣΕ. 

Γύρω στις 12 το μεσημέρι μάλιστα οι πολίτες της Αττικής έλαβαν μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία “Μπάλλος”. Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. 

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. 

Στον Χάρτη 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

 

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο το meteo, προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται την υπηρεσία «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ».

Στον Χάρτη 2 φαίνονται ενδεικτικά οι συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης

 

Σύμφωνα με το meteo.gr οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν σήμερα έως και κάτω από τους 3 βαθμούς στον Άγιο Παύλο Ημαθίας.