Quantcast

Μονοκλωνικά αντισώματα: Aνοίγει η πλατφόρμα - Πώς γίνεται η χορήγηση - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε. 

Σε λειτουργία θα τεθεί σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η ελπιδοφόρα θεραπεία που ήρθε και στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον

«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», δήλωσε η κα. Γκάγκα και πρόσθεσε ότι μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα που υποβάλλονται.

Η θεραπεία ξεκινά να εφαρμόζεται σε 10 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «Αττικόν», το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου, και Αλεξανδρούπολης.

Στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ξεκινά την Παρασκευή (26/11) η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 που πληρούν τα κριτήρια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όπως έχει διευκρινίσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται.

«Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε με ακρίβεια να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19, λαμβάνονται υπόψη έμμεσοι δείκτες από τη στατιστική -στην ίδια λογική που έγινε και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών-, δηλαδή άτομα ηλικιωμένα ή με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι ή με σακχαρώδη διαβήτη».