Quantcast

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου - Κικίλιας: Δεν μας τιμούν τέτοιες εικόνες - ΒΙΝΤΕΟ

Στις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, με τα σκουπίδια στη φημισμένη παγκοσμίως παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, είπε αρχικά ότι σήμερα η εικόνα της έχει αποκατασταθεί και έχει καθαριστεί πλήρως, ενώ σε ότι αφορά το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της, ξεκαθάρισε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι παντού ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τη χώρα μας».

 

Η φωτογραφία, που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας Επιτροπής που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού.

«Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», ανέφερε χαρακτηριστικά με τους χρήστες στα σχόλια να επικροτούν την οπτική του.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, τη λύση για τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στο Ναυάγιο της Ζακύνθου έδωσαν ιδιώτες. Η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές», που δραστηριοποιείται στην περιοχή -καθώς η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο με σκάφος- αποφάσισε με δικιά της πρωτοβουλία να καθαρίσουν την παραλία. 

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, σημείωσαν ότι την ευθύνη για τον καθαρισμό της παραλίας έχει η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού. 

Στα όσα πάντως δηλώνει η δημοτική Αρχή απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου, και μάλιστα προσωπικά στον Δήμαρχο Ζακύνθου. Σε επιστολή που υπογράφει η Αλεξάνδρα Παπαλιάκου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».