Quantcast

Νέα «έκρηξη» με 3.215 νέα κρούσματα - Σοκάρουν τα 1.572 στην Αττική και οι 484 διασωληνωμένοι

Σοκάρουν τα 3.215 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ και ιδιαίτερα η έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική, με το ΕΣΥ να δέχεται μεγάλη πίεση και την κυβέρνηση να ανακοινώνει ειδικό σχέδιο βάζοντας στη μάχη και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρει:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενεί.

Στο Λεκανοπέδιο, τα κρούσματα την τελευταία ημέρα είναι 1.572 με το κέντρο της Αθήνας να μετρά 431 περιστατικά και τον Πειραιά 301 από τα 3.215 που ανακοίνωσε. Ενώ, στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 395 κρούσματα την τελευταία ημέρα.

Ιδαιίτερα ανήσυχοι οι επιστήμονες

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού λένε ότι ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος.. το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι  διασωληνωμένοι κατά 200, ανεβάζοντας δραματικά την πίεση, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και πρέπει να πούμε ότι πέφτει συνέχεια, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών.. αυτήν την περίοδο ,το 37% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 40 έως 64 ετών.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Μάλιστα αποφασίσθηκε να μπουν στη μάχη δύο ακόμα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το Ιατρικό Περιστερίου και η κλινική ΛΗΤΩ που θα νοσηλεύουν Covid περιστατικά.

Ενώ από αύριο μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», που πλέον είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορωνοϊό, όπως και το «Σωτηρία».

θλίψη για τον θάνατο του βρέφους μόλις  37 ημερών

Στο μεταξύ θλίψη προκαλεί ο θάνατος του βρέφους μόλις  37 ημερών που νοσηλευόταν με covid λοίμωξη στο Παίδων. Το παιδί κατέληξε από πνευμονία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, και πρέπει να  πούμε ότι είναι ο δεύτερος ανήλικος στη χώρα μας που χάνει τη μάχη με τον κορωνοϊό έχει καταλήξει και μια 16χρονη στο νοσοκομείο της Θήβας. Βέβαια η θανατηφόρα έκβαση της λοίμωξης covid-19 είναι σπάνια σε ανηλίκους παρόλα αυτά όμως μπορεί να συμβεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα  πάνω από 14.000 κρούσματα κορωνοϊού σε ανηλίκους.

Να πούμε επίσης ότι το πράσινο φως για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία ασθενών με covid-19 έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία όταν χορηγείται τα δύο πρώτα 24ωρα από τη λοίμωξη. Ήδη κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες ωστόσο ο ΕΟΦ ακόμα δεν έχει κάνει καμία κίνηση παρά το γεγονός ότι το ζητούν εδώ και καιρό έγκριτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. 

Αποπομπή 4 συμβασιούχων για το κορωνο-πάρτυ της Helexpo

Να πούμε τέλος ότι ο  ΕΟΔΥ με αφορμή βίντεο που διακινείται στο Διαδίκτυο και δείχνει, συνωστισμό ατόμων την Τσικνοπέμπτη σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Helexpo, ανακοίνωσε την αποπομπή  4 συμβασιούχων που εργάζονταν  στις ΚΟΜΥ και φαίνεται ότι συμμετείχαν στο πάρτι