Quantcast

Νέες ΜΕΘ σε «Σωτηρία» και Κρατικό Νίκαιας - Ίσως αύριο τα νέα μέτρα, στο τραπέζι το lockdown

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που γεμίζουν απο ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί και η κυβέρνηση εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την έξαρση των κρουσμάτων στην Αθήνα. Χθες Τρίτη, από τα 346 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν νέες κλίνες και να μετατραπούν μονάδες γενικών περιστατικών σε Covid- 19.

Τριανταοκτώ προϋπάρχουσες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γενικών περιστατικών, αυτήν την εβδομάδα θα προστεθούν στις 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, ώστε να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες νοσηλευτικές ανάγκες, των πλέον των 69 -μέχρι αυτή τη στιγμή- διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, και μόνο στην Αττική.

Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την κατασκευή επιπλέον 58 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 4 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος "Σωτηρία” και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύψας: Ίσως και αύριο τα νέα μέτρα

«Μπορεί και αύριο (Πέμπτη 24/9), αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία «προοιωνίζονται θύελλα».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα».

«Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξήγησε μιλώντας για το lockdown στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι αυτό που βρίσκεται το τραπέζι, δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξήγησε ο καθηγητής και έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση στις ώρες λειτουργίας δραστηριοτήτων ή να εφαρμοστούν επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό

Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

"Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19", ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

Πέτσας: Στο τραπέζι το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί από τα εργαλεία ένα τοπικό lockdown. Πρόσθεσε ότι παρά τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από τον Ιούλιο τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό και προκαλούν πίεση σιγά –σιγά στο Σύστημα Υγείας.

«Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο (τοπικό lockdown) για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί».