Quantcast
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Υποπτες αμυχές στον μικρό Παναγιώτη - Real.gr

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Υποπτες αμυχές στον μικρό Παναγιώτη

Στο επίκεντρο της νέας έρευνας για το παιδί που πέθανε παρουσία της Ειρήνης Μουρτζούκου βρίσκονται τα αδικαιολόγητα σημάδια στο πρόσωπό του.

Να λύσει τον «γρίφο» του θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη από την Αμαλιάδα καλείται η τριμελής επιτροπή των ιατροδικαστών, με επικεφαλής τον Νίκο Καρακούκη, η οποία ήδη έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Το πόρισμα της επιτροπής, που ζητήθηκε μετά την εντολή του εισαγγελέα Αμαλιάδας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ιατροδικαστική έκθεση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία-φωτιά της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Επιπλέον, οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι των γονιών του μικρού παιδιού, ιατροδικαστές Δημήτρης Γαλεντέρης και Γρηγόρης Λέων, εντοπίζουν σημαντικά κενά και αντιφάσεις στην έκθεση του ιατροδικαστή.

Οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι καλούνται εκ μέρους της οικογένειας να παραδώσουν τα δικά τους πορίσματα, τα οποία θα ληφθούν υπ’ όψιν από την τριμελή επιτροπή πριν καταλήξει σε συμπέρασμα.

Ο ηλικίας 15 μηνών Παναγιώτης έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο, παρουσία της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου. Η ίδια γυναίκα ήταν παρούσα στους θανάτους ακόμη τεσσάρων παιδιών, τα τελευταία 11 χρόνια.

Ηδη, όπως αναφέρει στη Realnews o Δ. Γαλεντέρης, έχει στα χέρια του τη 12σέλιδη ιατροδικαστική έκθεση και σχετικές φωτογραφίες τις οποίες μελετά και εντός των επόμενων ημερών θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την έκθεσή του.

Ο τεχνικός σύμβουλος συμπεραίνει ότι ο θάνατος του 15 μηνών παιδιού δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Κακώσεις

Σύμφωνα με τον Δ. Γαλεντέρη, στην ιατροδικαστική έκθεση αγνοείται η σημασία ορισμένων αμυχών και κακώσεων που υπήρχαν στο πρόσωπο του παιδιού.

«Καταγράφει μεν τις κακώσεις στο πρόσωπο ως πέριξ θανάτου και μεταθανάτιες, αν και είναι κοντά στις αναπνευστικές οδούς ή συμβατές με απόφραξη έξω αεροφόρων οδών. Οι δύο εξ αυτών, μάλιστα, δεν είναι σε σημεία που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί κατά τη διαδικασία αναζωογόνησης που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο. Το οξύμωρο βεβαίως είναι ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες που θα έπρεπε να συνοδεύουν την έκθεση».

Ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας του παιδιού καταλήγει λέγοντας ότι στην έκθεση αγνοούνται τα ευρήματα των ιστολογικών που δείχνουν έλλειψη οξυγόνου, καθώς και το γεγονός ότι υπήρχε κυάνωση ονύχων. «Αντ’ αυτού ο συνάδελφος αποκλείει τον ασφυκτικό θάνατο λέγοντας ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ευρημάτων που να αποδεικνύουν βίαιο στερητικό θάνατο και ότι τα παθολογοανατομικά ευρήματα αποκλείουν οποιονδήποτε μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου και επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση».

«Για εμένα είναι ξεκάθαρη η απουσία παθολογικού αιτίου στον θάνατο του Παναγιώτη. Δεν υπάρχουν ευρήματα λοίμωξης στα όργανα του παιδιού που εξετάστηκαν και φυσικά δεν υπάρχει καταστροφή του πνεύμονα για να προκληθεί ο θάνατός του. Πραγματικά δεν ξέρω πώς ο συνάδελφος οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα. Δεν είναι μόνο ότι θέτει παθολογικά ως αίτια θανάτου, αλλά αποκλείει και την εγκληματική ενέργεια», αναφέρει ο Δ. Γαλεντέρης.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, «ο θάνατος επήλθε συνεπεία ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσα με εγκολεασμό εντέρου».

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ιογενή λοίμωξη μετά προσβολής του αναπνευστικού συστήματος (κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος) και μετά προσβολής του γαστρεντερικού συστήματος (εικόνα εγκολεασμού).

Κενά και αντιφάσεις

Σύμφωνα με τον Δ. Γαλεντέρη, ενώ ο ιατροδικαστής ερμηνεύει κάποια κύτταρα που βρίσκει ως λοίμωξη, οι ίδιοι οι παθολογοανατόμοι δεν εντοπίζουν λοίμωξη του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.

«Το μοναδικό πράγμα που έχει στα χέρια του ο ιατροδικαστής είναι κάποιες αλλοιώσεις του πνεύμονα. Ομως, για να επέλθει θάνατος θα πρέπει να υπάρχει καταστροφή των κυψελίδων, που δεν υπάρχει. Και φυσικά το παιδί θα είχε εμφανή συμπτωματολογία. Ενας ιός, που προκαλεί λοίμωξη και επιφέρει τον θάνατο, θα πρέπει να έχει μια βαριά συμπτωματολογία, εξελισσόμενη, προϊούσα επιδεινούμενη ημέρες πριν».

Παράλληλα, όπως τονίζει ο τεχνικός σύμβουλος, στην ιατροδικαστική έκθεση δεν προσδιορίζεται ο ιός ή άλλο παθογόνο που προκάλεσε τη λοίμωξη.

Τις επόμενες ημέρες, την ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται να παραλάβει και ο Γρ. Λέων, τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του μικρού Παναγιώτη, προκειμένου να τη μελετήσει και να συντάξει και αυτός πόρισμα.

Σε δηλώσεις του, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αμφισβητεί ευθέως το ιατροδικαστικό πόρισμα.

27

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR