Quantcast

«Nor-κεταμίνη βρέθηκε στα ούρα της Τζωρτζίνας»: Καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή της Πισπιρίγκου

Νέο σημαντικό εύρημα των ιατροδικαστών φαίνεται ότι καταρρίπτει την υπερασπιστική γραμμή της προφυλακιστέας για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η ουσία «nor-κεταμίνη» βρέθηκε στον οργανισμό της άτυχης 9χρονης.

Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, Χαράλαμπος Κούτσης, η κεταμίνη μπαίνοντας στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταβολίζεται στο ήπαρ, και έπειτα μετατρέπεται σε nor-κεταμίνη. «Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα, ότι υπάρχει λειτουργία του οργανισμού, για να έχουμε μεταβολισμό και μάλιστα έχει συνεχίσει τη διαδρομή του ο συγκεκριμένος μεταβολίτης και έχει πάει στα ούρα. Αυτό αποδεικνύει ότι υπήρξε ένα καλό χρονικό διάστημα, απολύτως συμβατή με αυτή των 20-30′ που έχει η δράση της κεταμίνης και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε προκαλέσει τον θάνατο αλλά και να μεταβολιστεί ένα μέρος της» επισήμανε ο κ. Κούτσης, μιλώντας στο Mega. 

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του ροκουρόνιου κατά την ανάνηψη της 9χρονης, ο ιατροδικαστής είπε πως δεν βρέθηκε η ουσία στον οργανισμό της καθώς όταν κλήθηκαν οι γιατροί για να κάνουν ΚΑΡΠΑ και να χορηγήσουν την εν λόγω ουσία, το παιδί ήταν ήδη νεκρό.

«Δεν υπήρχε καρδιακή λειτουργία, και εφόσον δεν υπήρχε καρδιά, το ροκουρόνιο που μπήκε δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει στον οργανισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτσης.

 

Η ιατροδικαστής της Καρολάιν θα συνδράμει στο έργο της ανακρίτριας

Όπως έγινε γνωστό, δεκτό έγινε το αίτημα της 18ης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα για διορισμό ειδικού επιστήμονα που θα συνδράμει στο έργο της.

Η εποπτεύουσα της ανάκρισης Εισαγγελέας Εφετών και Προισταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ όρισε την κα. Χαρά Σπηλιοπούλου, διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να υποστηρίξει το έργο της ανακρίτριας.

Πρόκειται για την ιατροδικαστή-πραγματογνώμονα της Καρολάιν, η οποία προχώρησε σε μία συγκλονιστική κατάθεση στη δίκη με κατηγορούμενο τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

«Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου που φέρεται ότι τελέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δει μέσω της χρήσης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας που άφησε το αποτύπωμά της στο μεταθανάτιο αίμα της ανήλικης παθούσας όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, κατά τη γνώμη μας ο ειδικός επιστήμων επί θεμάτων ιατροδικαστικής αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου της παθούσας καθώς και των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό της, ενδεχομένως να μας επισημάνει ή να μας συστήσει περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τις οποίες μόνο αν μας τις καταστήσει γνωστές πρόσωπο με ειδικές γνώσεις επί της ιατροδικαστικής επιστήμης εμείς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις για την περαιτέρω διαλεύκανση της αξιόποινης πράξης που διερευνούμε» φέρεται να λέει το ανακριτικό αίτημα.

Αν και προβλέπεται δικονομικά η πράξη διορισμού ειδικού επιστήμονα είναι ελάχιστες οι φορές που υπογράφονται τέτοιες πράξεις. Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε πως πρόκειται για μία ιδιαίτερης σπουδαιότητας υπόθεση και πως η επιστήμονας θα συνδράμει σημαντικά στο έργο της ανακρίτριας.