Quantcast

Novartis: Συμβιβασμός με 345 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ

Με την παραδοχή πως έκανε παράνομες καταβολές για να προωθεί τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες και το πρόστιμο των 345 εκατομμυριων δολαρίων προς το Αμερικάνικο Δημόσιο κλείνει η έρευνα κατά της φαρμακοβιομηχανίας Novartis στις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(SEC) η οποία κάνει λόγο για αποζημιώσεις και από θυγατρικές της εταιρείας. Συμφωνα με αυτή η Novartis συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολάρια προς τπο Αμερικανικό Κράτος για τον διακανονισμό κατηγοριών ότι παραβίασε τον δωροδοκίας αλλοδαπών κρατικών λειτουργών (Foreign Corrupt Practices Act).

Η SEC τονίζει ότι τοπικές θυγατρικές της Novartis δωροδόκησαν δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα (225 εκατομμυρια δολάρια) με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού. Δηλαδή στην Ελλάδα αναλογεί το 70% του συνολικού προστίμου.

Η Ελλάδα

Συμφωνα με την πρώτη ανάγνωση στην ανακοινωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πολιτικά προσωπα. Αναγνωρίζονται όμως αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό τη καλύτερη διείσδυση των προιόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο.

Στην θυγατρική στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκ δολλάρια και η ίδια ανέλαβε τη δέσμευση να τηρήσει οφέλιμες πρακτικές για το μέλλον και προς τούτο υπήρξε αναστολή για μία τριετία ποινικής δίωξης σε βάρος της.

Ειδικά για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο μεταξύ 2012 και έως το 2015, η Novartis ενεπλάκη σε ένα σχήμα με ανάρμοστες παροχές σε παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να αποκτήσει πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis στη χώρα. Επιπλέον από 2009 έως το 2012, η Novartis Greece διεξήγαγε μελέτες Φάσης 4 και επιδημιολογικές που ήταν κατά κύριο λόγο σχεδιασμένες ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε σε ανάρμοστες πληρωμές προς παρόχους υγείας.

Εγινε κατάχρηση δραστηριοτήτων που φαίνονταν νόμιμες εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου του franschise της Novartis Ophtha, και ήταν γνωστό και εγκεκριμένο από τους μάνατζερ της τελευταίας, η οποία έδιναν οδηγίες στους κατώτερους τους για να κάνουν χρήση αυτών των «επενδυτικών» δραστηριοτήτων.

Χωρίς ελέγχους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SEC, οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα την περίοδο από το 2012 ως το 2016 και ήταν εν γνώση συγκεκριμένων στελεχών των θυγατρικών της Novartis.

H SEC επισημαίνει επίσης ότι η Novartis δεν είχε εφαρμόσει επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους από το 2013 ως το 2015 στην θυγατρική της Alcon στην Κίνα, η οποία χρησιμοποίησε πλαστά συμβόλαια στο πλαίσιο τοπικών διευθετήσεων που οδήγησαν σε μεγάλες ζημίες και ανάγκασαν τη Novartis και την Alcon να διαγράψουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια «κόκκινου χρέους».

H Νοvartis συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 112 εκατ. δολαρίων ως διακανονισμό και να προχωρήσει κατά την επόμενη τριετία σε αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon θα καταβάλλουν 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Πάυλου Κ. Σαράκη

«To Δικηγορικό μας Γραφείο ανακοινώνει με υπηρηφάνεια ότι επιτεύχθη εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Νovartis και των Αμερικανικών Αρχών (SECDοJ). H NovartisAG καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 $για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ. Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επεβλήθησαν βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ. Τα 310.000.000$ αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της NovartisHellas. (Το υπόλοιπο πρόστιμο αφορά Ν. Κορέα – Βιετνάμ).

Το Δικηγορικό μας Γραφείο με αυτή την εξέλιξη αισθάνεται πλήρη δικαίωση για το τιτάνιο αγώνα που έδωσε ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην πατρίδα μας. Είναι μια μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς.Την αφιερώνουμε σε όλους του Έλληνες πολίτες που πλήρωσαν ακριβά την διαφθορά στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και να προκαλούν την λογική και την Δικαιοσύνη».

Δείτε τις αποφάσεις των Αμερικανικών Αρχών

novartis