Quantcast

Nύχτα αγωνίας μετά από τα 5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε Λέκκας, Παπαδόπουλος, Τσελέντης

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων την Τρίτη. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:06 το βράδυ της Τρίτης στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, 8,9 χλμ ανατολικά των Ζαράκων. Mάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί μικρότερης έντασης.

Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Καρύστου για την Τετάρτη 30/11.

 

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο στις πρώτες του εκτιμήσεις ανέφερε ότι η δόνηση ήταν 5.2 Ρίχτερ.

 

Στην περιοχή της Εύβοιας επικρατεί αναστάτωση αφού το πρωί της Τρίτης, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.

«Από χθες το πρωί έχει εκκινήσει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Είχε κάνει και κάποιους μικρούς σεισμούς πριν από χθες. Άρχισε χθες με ένα 5,1 Ρίχτερ τον οποίο υποβαθμίσαμε στη συνέχεια σε 4,9 Ρίχτερ», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega..

«Έπειτα έγινε στις 7 το πρωί ένας σεισμός περίπου 4 ρίχτερ και στη συνέχεια είχαμε περίπου 5 σεισμικές δονήσεις, που θεωρήσαμε ότι θα υπάρχει εκτόνωση. Μετά επανήλθε η σεισμική δραστηριότητα, με σεισμό της τάξεως των 5, 1 βαθμών. Και οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Αττική και στην Εύβοια», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Κάθε δραστηριότητα αναλύεται για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή. Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει κάτι το αξιόλογο στην περιοχή. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις. Στην περιοχή δεν έχουμε προβλήματα. Ο δομημένος ιστός της περιοχής είναι αρκετά ισχυρός εκτός από κάποια παλιά σπίτια», ανέφερε σχετικά με ενδεχόμενες υλικές ζημιές στις περιοχές της Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός.

«Μας προβληματίζει με την έννοια ότι πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Τσελέντης: Το βράδυ καταγράψαμε πάνω από 85 μετασεισμούς

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Άκης Τσελεντης, για τους σεισμούς με επίκεντρο στην Εύβοια, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους στα νότια του νησιού, αλλά και όσους μένουν στην Αττική, όπου έγιναν αισθητές οι δονήσεις τόσο των 5 Ρίχτερ το βράδυ, όσο και των 4,7 Ρίχτερ νωρίς το πρωί της Τρίτης. 

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης, «μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 85 μετασεισμοί. Πιστεύω μετά την εξέλιξη αυτή ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Αφήνω βέβαια πάντα μια πιθανότητα». 

Σε σχετικό χάρτη με το πλήθος των σεισμών που έδειξε στην εκπομπή, με τις δονήσεις να σημαίνονται με βούλες, πέριξ εκείνης των 5 Ρίχτερ που επισημαίνεται με αστέρι, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι «όπως δείχνει και το κόκκινο βέλος, η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».

Παπαδόπουλος: Υπάρχει ρήγμα και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν 

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών.

«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς Ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.

«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός,αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια - νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσηςι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.