Ο Δήμος Αγ.Βασιλείου Ρεθύμνου υπέβαλε πρώτος στην Ελλάδα, προτάσεις 1,5 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ

Πρώτος στην Ελλάδα ο δήμος Αγίου Βασιλείου υπέβαλε προτάσεις ύψους 1.550.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη.

Ο δήμος του Αγίου Βασιλείου συγκεκριμένα υπέβαλε προτάσεις: «Στην πρόσκληση με τίτλο "Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία" όπου υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης για την βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σκοπός αυτής της πράξης είναι η βελτίωση του οδοστρώματος στους δρόμους από Ροδάκινο προς Φραγκοκάστελλο μήκους 3,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 630.000 ευρώ (για τον οποίο είχε εγκριθεί και στο παρελθόν χρηματοδότηση η οποία όμως δεν επαρκούσε) και από Κισσό προς Γιους Κάμπο μήκους 2,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 290.000 ευρώ».

Επίσης υπεβλήθη πρόταση χρηματοδότησης: «Στην πρόσκληση με τίτλο "Υποδομές Ύδρευσης" υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στην ΤΚ Σπηλίου. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η αντικατάσταση, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης εντός οικισμού Σπηλίου και των δικτύων μεταφοράς νερού για τους οικισμούς Ακτούντα, Βάτο, Άρδακτο και Μουρνέ. Τα υπό αντικατάσταση πεπαλαιωμένα δίκτυα έχουν συνολικό μήκος 6.700 μέτρα διαφόρων διατομών με συνολικό προϋπολογισμό 630.000 ευρώ».

Όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης: «Οι προσκλήσεις ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουλίου. Μόλις στις 29 Ιουλίου υποβάλαμε την αίτηση για την βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και μάλιστα ήμασταν οι πρώτοι που καταθέσαμε σε όλη την Ελλάδα και στις 31 Ιουλίου την ύδρευση ανάμεσα στους πρώτους δήμους και ΔΕΥΑ της χώρας. Η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων θα υλοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα σε δύο δυναμικές περιοχές με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά ενώ η αντικατάσταση των δικτύων διασφαλίζει την δημόσια υγεία, ελαχιστοποιεί τις απώλειες, διαφυλάττει και διατηρεί την ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα και του προσφερόμενου νερού, αποφεύγοντας φαινόμενα σπατάλης και συνθήκες υπεράντλησης υπογείων υδάτων».

Πρόκειται για άθλο, τονίζει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες στο δήμο «είναι υποστελεχωμένες την ίδια ώρα που το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Κατατέθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες, με όλες τις σχετικές εγκρίσεις και όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις προσκλήσεις. Υποβλήθηκαν λοιπόν πλήρεις φάκελοι σε χρόνο ρεκόρ».