Quantcast

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στηρίζει την ΜΚΟ Save a Greek Stray και την δράση της για τα αδέσποτα στη Δυτική Αχαΐα

Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τα αδέσποτα ζώα, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, στηρίζοντας την μη κερδοσκοπική εταιρεία Save a Greek Stray  (SGS) και την αρχική της δράση στη Δυτική Αχαΐα. 

Όπως αναφέρει στο real.gr o γενικός διευθυντής Διεθνούς και Εγχώριας Εμπορίας, Ρομπέρτο Καραχάννα, πρόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί η στήριξη του προγράμματος σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς θεωρεί επιτακτική ανάγκη να λυθεί «από τη ρίζα του» το πρόβλημα των αδέσποτων, όπως κάνουν οι προηγμένες κοινωνίες.

Ποιό ήταν το κίνητρο για να στηρίξει ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τα αδέσποτα ζώα;  Πόσο σημαντική θεωρείτε τη δράση αυτή;

Στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και στη BP πιστεύουμε ότι οι προηγμένες κοινωνίες φαίνονται -μεταξύ άλλων- από τον τρόπο που φέρονται στα ζώα. Έτσι, φροντίζουμε  τα πρατήριά μας να σέβονται τις ξεχωριστές ανάγκες των τετράποδων φίλων μας και να είναι ένας χώρος φιλικός για αυτά. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουμε πρωτοπορήσει δημιουργώντας την υπηρεσία «Φροντίδα κατοικίδιων» σε πρατήρια ΒΡ σε κεντρικούς οδικούς άξονες με στόχο οι οδηγοί να διεκπεραιώνουν ανενόχλητα τις συναλλαγές τους αφήνοντας με ασφάλεια, για όσο διάστημα χρειάζεται, το κατοικίδιό τους, αλλά και να μπορούν να το φροντίσουν προσφέροντας νερό ή τροφή σε ειδικά μπολ μιας χρήσης. Παράλληλα, στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ λειτουργούμε ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και βοηθάμε όπου υπάρχει ανάγκη.

Όταν λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με την SGS και είδαμε τα νούμερα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα αδέσποτα, ότι δηλαδή υπάρχουν το λιγότερο 1,8 εκατ. αδέσποτα σκυλιά και 2 εκατ. αδέσποτες γάτες  στην Ελλάδα, αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος, και αποφασίσαμε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο θέλουμε και οφείλουμε να βοηθήσουμε.

Απ’ όσο γνωρίζω, το πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλους δήμους της χώρας. Εσείς θα εξακολουθήσετε να το στηρίζετε; 

Είναι αλήθεια ότι η Δυτική Αχαΐα αποτέλεσε την αρχή ενός προγράμματος, το οποίο ελπίζουμε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Από την άλλη, αν σκεφτούμε ότι στο Δήμο της Δυτικής Αχαΐας καταφέραμε να στειρώσουμε, εμβολιάσουμε αλλά και να προχωρήσουμε σε ηλεκτρονική σήμανση 135 αδέσποτων, και ότι στην Ελλάδα έχουμε  325 δήμους, δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Σκεφτόμαστε λοιπόν, ότι ως όμιλος και ως πρατήρια BP, έχουμε  πρόσβαση σχεδόν στον κάθε Έλληνα. Έτσι, αν λειτουργήσουμε ως «πρεσβευτές», μέσα από την ενημέρωση του κοινού ίσως καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να στεκόμαστε στο πλευρό της Save a Greek Stray στηρίζοντας τόσο τις στειρώσεις όσο και τις ενημερωτικές της δράσεις σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια λύση στο τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Στο «χάρτη» λοιπόν των δράσεων του ομίλου εντάσσουμε πλέον και την αντιμετώπιση των αδέσποτων και θα συνεχίσουμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας να τη στηρίζουμε.

Υπάρχουν σχέδια συνεργασίας με την μη κερδοσκοπική εταιρεία για ανάλογες δράσεις και στο εξωτερικό;

Το πρόγραμμα αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και στοχεύουμε αρχικά να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο. Σίγουρα, όταν ξεκινάς κάτι για να προσφέρεις δεν βάζεις ημερομηνία λήξης σε αυτό. Οπότε, αν χρειαστεί, θα σταθούμε αρωγός δίπλα στη μη κερδοσκοπική εταιρεία με ανάλογες δράσεις και στο εξωτερικό.

Εκτιμάτε ότι οι Έλληνες είναι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των αδέσποτων ζώων; 

Οι Έλληνες «αγαπάνε» τα ζώα όμως με λάθος τρόπο. Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι δυστυχώς η απόδειξη σε αυτό. Την πραγματική ευαισθητοποίηση την φέρνει η γνώση και η εκπαίδευση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας, γνωστοποιώντας τα νούμερα καθώς και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις μας. 

Πόσο σημαντικό είναι για τον όμιλό σας το θέμα της κοινωνικής προσφοράς;

Για εμάς, δεν υφίστανται Ελληνικά Πετρέλαια χωρίς κοινωνική προσφορά. Είμαστε παντού, όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και βοηθάμε όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην κοινωνία. Δεν μπορείς να λες, ότι είσαι μεγάλος και να μη συμμετέχεις στα κοινά. Συνεπώς, μία από τις βασικές αξίες μας είναι ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς βιώσιμες κοινωνίες και για να υπάρχουν βιώσιμες κοινωνίες θα πρέπει να υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που τις στηρίζουν. Είναι ένας κύκλος, μια αλυσίδα όπου αν λείπει ένας κρίκος της θα πάψει να υφίσταται.