Οι δοσίλογοι Τσάμηδες μιλούν για γενοκτονία!.. - Άρθρο του Τάσου Κοντογιαννίδη

Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ξεναγείται στην έκθεση από τους Τσάμηδες

Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ξεναγείται στην έκθεση από τους Τσάμηδες

«Εγκληματίες πολέμου» τους χαρακτηρίζουν αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων των Ιωαννίνων και θέλουν την «Τσαμουριά» ( Θεσπρωτία!)

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προέβη πριν λίγες μέρες  σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για την ανάρτηση  φωτογραφιών και χαρτών σε έκθεση στην εξωτερική περίφραξη του προεδρικού μεγάρου για «δήθεν γενοκτονία των Τσάμηδων» και  «κατοχή μεγάλων Αλβανικών εδαφών  από την Ελλάδα». Στην έκθεση αυτή  ξεναγήθηκε από τους διοργανωτές της ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα… 

Διαδήλωση Τσάμηδων για την Τσαμουριά

Διαδήλωση Τσάμηδων για την Τσαμουριά 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αλβανοί θέτουν θέμα Τσάμηδων  ακόμα και στις επίσημες συναντήσεις προέδρων  ή πρωθυπουργών Ελλάδος και Αλβανίας, όπως έγινε στην Ουαλία, μεταξύ   Σαμαρά και Ράμα.  Και στο παρελθόν, το 2004, ετέθη στον Κων. Στεφανόπουλο,  από τον ομόλογο του ΄Αλφρεντ Μοϊσίου και πήρε την δέουσα απάντηση: «το θέμα έκλεισε ιστορικά και οριστικά», αλλά και στον Κάρολο Παπούλια το 2005, που ματαίωσε τη συνάντηση του με τον Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα όταν διαδήλωναν Τσάμηδες εναντίον του. 

Τσάμηδες, με ιταλικές στρατιωτικές στολές, επιθεωρούνται από  Ναζί Γερμανό αξιωματικό…

Τσάμηδες, με ιταλικές στρατιωτικές στολές, επιθεωρούνται από  Ναζί Γερμανό αξιωματικό…

Το… «Τσάμικο»,  τέθηκε για πρώτη φορά στον  πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη τον Μάϊο του 1992 στο Τίρανα.  Εξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, περίπου 200 Τσάμηδες με πλακάτ, φώναζαν  συνθήματα. Επικεφαλής τους ένας καλοντυμένος,  που τόλμησα  να  τον ρωτήσω, τι θέλουν; «Να γυρίσουμε στην πατρίδα μας την Τσαμουριά»,  απάντησε. Και γιατί φύγατε; ξαναρώτησα. «Μας έδιωξε ο φασίστας ο Ζέρβας». Τη στιγμή που του είπα, «κάτι θα κάνατε και σας έδιωξε» και περίμενα την απάντηση του, με φώναξε ο συνάδελφος μου Γ. Κοντογιάννης,  να σπεύσω στο πρωθυπουργικό γραφείο γιατί θ’ άρχιζε η συνέντευξη Τύπου...

Οι Τσάμηδες  της Θεσπρωτίας, με πανώ και σβάστικες, υποδέχονται τον Γερμανικό Στρατό

Οι Τσάμηδες  της Θεσπρωτίας, με πανώ και σβάστικες, υποδέχονται τον Γερμανικό Στρατό   

Από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ήταν «αν θα επιτρέψει η Ελλάδα  την επιστροφή των Τσάμηδων στην πατρίδα τους και αν θα τους  επιστραφούν οι περιουσίες τους». Η απάντηση του ήταν γενναία: «Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Πρόκειται περί εγκληματιών πολέμου  σύμφωνα με Αποφάσεις Δικαστηρίων, των Νόμων και του Συντάγματος και είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα!»  Δίπλα του, ο ομόλογος του  Αλεξάντερ Μέξι, που δεν περίμενε τέτοια απάντηση, έμοιαζε να είχε ζεματισθεί!… Ποιοι είναι όμως οι Τσάμηδες και γιατί είναι εγκληματίες πολέμου;

Οι Τσάμηδες εγκαταστάθηκαν στην Θεσπρωτία τον 17ο αιώνα μετά την  ατυχή επανάσταση του επισκόπου Τρίκκης Διονυσίου, του Σκυλοσόφου και θεωρούσαν τους εαυτούς τους Τούρκους. Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 όταν ο  Ελληνικός Στρατός έμπαινε στην  Ήπειρο, πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων και μετά την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων το 1913, παρέμειναν εντός ελληνικού εδάφους.

Το 1923, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες  ήταν ανταλλάξιμοι και έπρεπε να φύγουν στην Τουρκία. Όμως τότε, μετά από παρέμβαση της Ιταλίας ο δικτάτορας  Θεόδωρος Πάγκαλος ενέδωσε στο αίτημα του Μουσολίνι να παραμείνουν. Και στις 28-10-1940 ο Μουσολίνι στο τελεσίγραφο του  κατηγορεί την Ελλάδα  για τον φόνο του πράκτορα τους, του τσάμη ληστή  Νταούτ Χότζα… Τότε στη Θεσπρωτία ζούσαν περίπου 20.000  Τσάμηδες.

Ο μουφτής επιθεωρεί γερμανοντυμένους Τσάμηδες.

Ο μουφτής επιθεωρεί γερμανοντυμένους Τσάμηδες.

Στην Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος, τρία από τα 14 αλβανικά τάγματα που συνέπραξαν με τον εχθρό, ήταν  στελεχωμένα από Τσάμηδες και κατά την διάρκεια της κατοχής, συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς φασίστες, διαπράττοντας  κτηνώδη εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή και αρχηγούς  τους διαβόητους αδελφούς  Νουρή και Ναζάρ Νίνο.

Όταν έφυγαν οι Ιταλοί, συνεργάστηκαν  στενά με τους  Γερμανούς, συνεχίζοντας τα εγκλήματα τους. Φόρεσαν γερμανικές στολές, περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό και προέβαιναν σε δολοφονίες, σφαγές, βιασμούς κοριτσιών, εμπρησμούς κατοικιών και αρπαγή ελληνικών περιουσιών. Εκτέλεσαν  τον μανιάτη νομάρχη Γεώργιο Βασιλάκο και 49 προκρίτους της Παραμυθιάς στις  29-9-1943, που ήταν εμπόδιο στο σχέδιο τους, να αποσπασθούν από την Ελλάδα και να ενσωματωθούν στην Αλβανία. Όταν έφυγαν στις 21-9-1944 οι Γερμανοί, οι δοσίλογοι Τσάμηδες, έφυγαν μόνοι στην Αλβανία και άλλοι εκδιώχθηκαν από τον ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα  Ζέρβα.           

Ο τιμωρός των δοσιλόγων  και εγκληματιών Τσάμηδων, στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας

Ο τιμωρός των δοσιλόγων  και εγκληματιών Τσάμηδων, στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας 

 

Το 1945, άρχισαν στο Ειδικό δικαστήριο Δοσιλόγων  Ιωαννίνων, δίκες, για  τις 632 δολοφονίες Ελλήνων, 428 απαγωγές κι εξαφανίσεις, 209 βιασμούς κορασίδων, 2.332 πυρπολήσεις κατοικιών 53 λεηλασίες χωριών και κλοπές κοπαδιών ζώων. Εκδόθηκαν 1.700 αποφάσεις, καταδικάστηκαν 1.930  Τσάμηδες ερήμην εις θάνατον, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών.  Θρασύτατα ομιλούν για «γενοκτονία» και  είναι λυπηρό που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια Έλληνες,  «προοδευτικοί της Αριστεράς», που υποστήριζαν αυτούς τους φασίστες, ναζιστές, δολοφόνους και δοσίλογους, που έχουν προβεί μάλιστα  πριν λίγα χρόνια και σε βομβιστικές επιθέσεις  στο Αστυνομικό Τμήμα και τη μητρόπολη Παραμυθιάς, ενώ ετοίμασαν κι ένοπλο στρατό 5.000 ανδρών, τον UCC, για να… ελευθερώσουν την Τσαμουριά! Αίσχος!