Quantcast

Οι ειδικοί «ανοίγουν» την εστίαση - Η πρόταση της Επιτροπής

Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση της εστίασης, αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 3 Μαΐου, έδωσε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη.

Οι ειδικοί μελετώντας προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα κατέληξαν στην απόφαση ότι να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος παραμένει κλειστός από τις 3 Νοεμβρίου.  

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σχεδιάζεται αρχικά η λειτουργία των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα.

Προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως αν δεν υπάρξει νέα επιδημιολογική αναζωπύρωση τις ημέρες του Πάσχα, τότε το άνοιγμα της εστιάσεις μπορεί να επισπευτεί με αυστηρό πρωτόκολλο.

Μέχρι αυτή την ώρα οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να υποβάλλονται σε self tests οι εργαζόμενοι των καταστημάτων και ο αυστηρός περιορισμός των πελατών.

Πελώνη: «Όχι» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν οι ανακοινώσεις για το Πάσχα, το απόγευμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σχετικά με τα όσα ακούγονται για μήνυμα του πρωθυπουργού είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. 

Όπως είπε η κα Πελώνη για τις μετακινήσεις το Πάσχα, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.»

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτοκόλλα. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου. 

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τελευταία για το αν τις αποφάσεις τις παίρνει η επιτροπή ή η κυβέρνηση απάντησε ότι «η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, δε, «συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες» τα σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Για το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι η κυβέρνηση ήδη είναι σε συζητήσεις και προσανατολίζεται στο άνοιγμά της μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σημαντικό εργαλείο είναι τα self test, υπογράμμισε. Επίσης, 10 Μαΐου θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες είπε ότι δε μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και ενόψει του Πάσχα είναι θεωρητικά σωστή, αλλά στην πράξη δεν αποδίδει.

Όπως είπε ο κ. Βασiλακόπουλος, δεν είναι ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων, καθώς ο κόσμος για πολλούς λόγους δεν πειθαρχεί. Συμπλήρωσε δε, πως τα μέτρα πλέον δεν αποδίδουν και είναι αναποτελεσματικά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα και είπε ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν εφόσον υπάρξει «μια έντιμη συμφωνία», ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι για να μετακινηθούν θα κάνουν self test και θα είναι ειλικρινείς με τα αποτελέσματα.

Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια.»

Επίσης, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα», είπε, μιλώντας στο Mega, ο ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.

Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.