Quantcast

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ερχεται «τσουνάμι» αν αφεθεί ο κορωνοϊός να αλωνίζει - Ο δείκτης που θα κρίνει το lockdown

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων και χτυπούν «καμπανάκι» ενόψει Χριστουγέννων. 

1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα, «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη. Ο καθηγητής τόνισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Από κάθε 1.000 επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού, πρόσθεσε, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000.

«Εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον “γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;”, θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πάντως ότι «στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».

«Ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο εδώ και τρία χρόνια. Πρωτόγνωρη θα είναι η πανδημία και η αντιμετώπιση της μέχρι την τελευταία στιγμή. Και πριν από 100 χρόνια, στην πανδημία ισπανικής γρίπης, επίσης οι άνθρωποι κουράστηκαν από την τήρηση των μέτρων, δεν τα εφάρμοζαν το τίμημα ήταν βαρύ», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος στον ΑΝΤ1.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ήταν επικριτικός προς την Κυβέρνηση, σε σχέση και με την συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή των ειδικών που εισηγούνται την λήψη μέτρων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα».

Σημείωσε ακόμη πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα χορηγηθούν σε ορισμένους ασθενείς θα βοηθήσουν. Είναι 2.000 δόσεις μόνο, θα μπορούσαν να τα πάρουν όλοι, αλλά καθώς είναι τόσες λίγες δόσεις υπάρχει μια προτεραιοποίηση. Πρέπει η διαδικασία να λειτουργεί γρήγορα, διότι τα αντισώματα είναι εδώ από τις 10 του μήνα και ακόμη δεν έχουν δοθεί».

Γ. Πρασσάς: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία»

Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εκτίμησε πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα.

Ο κ. Πρασσάς, μιλώντας στο MEGA. τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά κρίσιμη και πρέπει οι ανεμβολίαστοι να πειστούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ενώ όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να σπεύσουν για την αναμνηστική δόση.

«Οι πανδημίες τελειώνουν όταν παύσουν να απειλούνται με κατάρρευση τα δημόσια συστήματα υγεία. Πρέπει να βγάλουμε αυτό το χειμώνα με ένα σύστημα υγείας όπως είναι σήμερα, με εξαντλημένο προσωπικό, με γεμάτες ΜΕΘ και με τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονται. Κάθε μετάδοση που κόβουμε είναι μεγάλη σημαντική νίκη. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε αφήσει τις δύσκολες στροφές της πανδημίας, αλλά αυτή η στροφή που μας μένει είναι πολύ επικίνδυνη», κατέληξε.

Παυλάκης: Ρεβεγιόν μόνο με εμβολιασμένους και rapid test

H μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Παυλάκης προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε, αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.