Quantcast

Οι εκλογές στον ελληνικό κινηματογράφο

Η Τέχνη μιμείται τη ζωή και έτσι ιστορίες βγαλμένες μέσα από την καθημερινότητα γίνονται επιτυχημένο κινηματογραφικό σενάριο. 

Ένα αγαπημένο θέμα του ελληνικού κινηματογράφου: Οι εκλογές.

Τζένη Τζένη (1965)

Ο Γκόρτσος, το παιδί του λαού, μπορεί να κρατά όλο το νησί "να" αλλά τελικά χάνει τις εκλογές λόγω... έρωτα. Η Τζένη ερωτεύεται νεαρό γόνο εύπορης οικογένειας και μέλλοντα υπουργό Ναυτιλίας και ο έρωτάς τους καθορίζει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει και φιλότιμο (1965)

Στο Υπάρχει και Φιλότιμο, ακούμε ατελείωτα "θα" από τον πολιτικό Μαυρογιαλούρο Λάμπρο Κωνσταντάρα αλλά και το "υπάρχουν λεφτά" που είναι πιο επίκαιρη ατάκα από ποτέ.

Η βουλευτίνα (1966)

Η Ρένα από υποστηρίκτρια του μνηστήρα της που είναι υποψήφιος στις εκλογές, γίνεται τελικά η ίδια βουλευτίνα έπειτα από ένα απρόσμενο γεγονός.

Ζητείται ψεύτης (1961)

Το "Ζητείται ψεύτης", ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους. Και ας μην ασχολείται τόσο με καθαυτό το θέμα των εκλογών, διακωμωδεί τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Η κυρία δήμαρχος (1960)

Η Γεωργία Βασιλειάδου επιλέγει υποψηφίους που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιό της στο "Η κυρία δήμαρχος", ενώ επική είναι η ατάκα της "εκλογές κάνουμε, οι ψηφοφόροι θέλουν να βλέπουν".

Στουρνάρα 288 (1959)

Η ταινία «Στουρνάρα 288» ή «Φτώχεια και αριστοκρατία» είναι σπονδυλωτό δράμα του Nτίνου Δημόπουλου με τους Oρέστη Mακρή, Σμαρούλα Γιούλη, Σοφία Βέμπο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, μία ταινία που βασίζεται στο θεατρικό έργο των Μίμη Τραϊφόρου - Δ. Βασιλειάδη Στουρνάρα 288.

Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)

Από την ταινία «Ανθισμένη αμυγδαλιά», που μας μεταφέρει με απαράμιλλη νοσταλγία, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα, στην Πλάκα των τελών της δεκαετίας του 1880, όταν κυβερνήτης ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης... Ο καφετζής, κυρ-Παναγιωτάκης (Νίκος Σταυρίδης) του σύρει τα εξ αμάξης για τους νέους φόρους που επιβάλλει...