Οικογένεια Σήφη Βαλυράκη: «Γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμα;»

Έκκληση προς τις Αρχές απευθύνουν η οικογένεια Βαλυράκη και οι νομικοί της σύμβουλοι, προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν τα πρόσωπα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενεπλάκησαν στο περιστατικό το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πρώην υπουργού.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Αυτόπτης μάρτυρας (αλιέας από τη Χαλκίδα) υπέδειξε σε πολύωρη κατάθεσή του στην Ασφάλεια Αττικής τους δράστες της συμπλοκής - όλη η Ερέτρια τους γνωρίζει, κι όμως δεν έχουν κληθεί ακόμα να καταθέσουν. Αν οι μάρτυρες λένε ψέματα, να κατηγορηθούν για ψευδορκία, αν όμως λένε την αλήθεια, γιατί ακόμα δεν έχουν κληθεί στο Λιμεναρχείο οι δράστες της εγκληματικής επίθεσης εναντίον του Βαλυράκη;», τόνιζαν χαρακτηριστικά στη Realnews.

  Στο θρίλερ του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη προστέθηκε πριν από λίγα 24ωρα η κατάθεση στο Λιμεναρχείο της Ερέτριας της έκθεσης που συνέταξαν οι πραγματογνώμονες που έχουν διοριστεί από την προανακριτική Αρχή, μετά την εξέταση του φουσκωτού σκάφους του πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

  Η 30σέλιδη έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος και περιλαμβάνει κυρίως τεχνικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του φουσκωτού και της 40άρας δίχρονης εξωλέμβιας μηχανής, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον ειδικό μηχανισμό που φοριέται στο χέρι του χειριστή. Πρόκειται για το λεγόμενο quick stop, το σχοινί δηλαδή που δένει ο χειριστής στο χέρι του ώστε, αν πέσει στη θάλασσα, να τραβηχτεί και να σβήσει η μηχανή, το οποίο ο Σήφης Βαλυράκης δεν είχε περάσει στο χέρι του, όπως κάνουν πολλοί χειριστές σκαφών.

  Η έκθεση των πραγματογνωμόνων βρίσκεται στα χέρια του μηχανολόγου-τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, Αναστασίου Δέδε, ο οποίος θα συντάξει το πόρισμά του με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τη δική του αυτοψία. Να σημειωθεί πως ο κ. Δέδες είχε διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο πρώην υπουργός χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα, καθώς η θέση στην οποία καθόταν (πάνω στο μπαλόνι του σκάφους) καθιστούσε απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, μετά την αναπάντεχη πτώση του στη θάλασσα.

   Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου είχε διαπιστώσει, πέραν των χτυπημάτων στον λαιμό, δύο επιπλέον χτυπήματα σε άλλο σημείο του σώματος από «θλών και αμβλύ όργανο», που δεν είναι όμως προπέλα, με την οικογένεια να δηλώνει πως επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και όχι ατύχημα.

   Να σημειωθεί πως ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Αττικής είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν στο Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια, όταν είδε ένα επαγγελματικό αλιευτικό να πλησιάζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη. «Ο Βαλυράκης πήγαινε για ψάρεμα, ενώ το αλιευτικό ερχόταν. Λογομάχησαν με βρισιές. “Σήκω και φύγε, κ…”, άκουσα να του λένε. Eφεραν δύο στροφές γύρω από το σκάφος του με ταχύτητα που προκάλεσε μεγάλο κυματισμό και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με κοντάρι. Του κατάφερε δύο με τρία δυνατά χτυπήματα. Αμέσως, μετά έβαλαν μπρος και έφυγαν», έχει καταθέσει ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.