Quantcast

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αγιορίτες: Υπάρχετε εις την καρδίαν ημών και ημείς είμαστε πλησίον σας

«Υπάρχετε εις την καρδία ημών και ημείς είμαστε πλησίον σας» είπε, εμφανώς συγκινημένος στους αντιπροσώπους των μονών του Αγίου Όρους, σε ηγουμένους και μοναχούς, στη σύναξη που έγινε στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο κατά την αναχώρηση του από τις Καρυές, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη του στο Άγιο Όρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

«Αγιορείται πατέρες σας αγαπώμεν πολύ. Ο Πατριάρχης σας αγαπά απεριορίστως. Ζητεί να είστε δίπλα του εις τον αγώνα, τον οποίο δίδει, έν αληθεία και Ορθοδόξω μαρτυρία. Είμεθα οι δικοί σας, είσαστε οι δικοί μας. Έχετε την ευχή μας. Καλήν αντάμωσιν αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω» είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε:

«Χαιρετίζομαι, ως της επανασυναντήσεως ημών, έναν, έκαστον. Αναχωρούμε και αφήνουμε την πατριαρχική μας ευχή σκέπουσα και ευλογούσα υμάς. Αφήνομε την καρδία μας παλλόμενη πλησίον του αγώνος και των τιμίων ιδρώτων ενός εκάστου εξ υμών. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχετε εις τας προσευχάς και εις τας προς Κύριον εντεύξεις και ικεσίας του επισκόπου σας, ο οποίος είναι και ο ελέω Θεού Πατριάρχης του γένους».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τους μοναχούς να διδάσκονται από τους παλαιότερους πατέρες για να γίνονται καλύτεροι στον δρόμο που ακολουθούν, «φως και υπόδειγμα» για τους προσκυνητές του Αγίου Όρους.

«Μοναχός άνευ υπακοής και άνευ εξαγορεύσεως των λογισμών γίνεται εις τας περισσοτέρας, αν όχι σε όλας τας περιπτώσεις, παίγνιο του πειρασμού» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Να στηρίζεστε εις τον Κύριον και την Εκκλησία. Είναι η αληθινή οδός. Να μελετάτε την ιστορία των παλαιών πατέρων. Να ηλεκτρίζεστε εκ των παραδειγμάτων των. Να εμπνέεστε από τας μορφάς των, να ενωτίζεστε τας διδαχάς των».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενθυμήθηκε, όταν είχε επισκεφθεί νέος την Αθωνική Πολιτεία, την προτροπή του σεβάσμιου πατέρα Πορφύριου τον Καυσοκαλυβίτη «να αγαπάτε και να προστατεύετε το Άγιο Όρος», την οποία συγκράτησε και έκανε πράξη από τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε τα πατριαρχικά καθήκοντα του, ξεκινώντας το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από το Άγιο Όρος. Θυμήθηκε, επίσης, συγκινημένος, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι στην ενθρόνισή του είχε έρθει σύσσωμη η Ιερά Κοινότητα.

Εκ μέρους των αγιορειτών πατέρων, ο πρωτεπιστάτης Συμεών προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκφράζοντας τη χαρά για την επίσκεψη και την παραμονή του κ. Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος και για την προαναγγελθείσα αγιοκατάταξη τεσσάρων κεκοιμημένων αγιορειτών πατέρων.

Συζητώντας με τους μοναχούς ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι και στον αιώνα μας της ψηφιακής τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης, είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή και η συζήτηση, δια της φυσικής παρουσίας. Επίσης, τους εξομολογήθηκε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που δεν είναι δυνατή η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, λόγω «αναστηλωτικών εργασιών», επισκέπτεται τακτικά και λειτουργεί στην εκκλησία του χωριού του στην Ίμβρο «για εξιλέωση».

Οι μοναχοί κατευόδωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά το τυπικό και τον αποχαιρέτισαν στις Καρυές και στη συνέχεια στη Δάφνη, από όπου μετέβη ακτοπλοϊκώς με τη συνοδεία του, στην Ουρανούπολη.

Μοναχοί είχαν συγκεντρωθεί και στην προβλήτα της μονής Ξενοφώντος για να τον αποχαιρετίσουν, ψάλλοντας, για αυτό και το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε σταμάτησε για λίγο σε μικρή απόσταση από τον αρσανά της μονής για να τους χαιρετίσει. Και στην προβλήτα της Ουρανούπολης, όπου αποβιβάστηκε το απόγευμα, τον περίμενε κόσμος για να πάρει την ευχή του.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον πολιτικό υποδιοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστο Κασμίρογλου, καθώς και τους εκπροσώπους του Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.