Quantcast

Ολλανδική Πρεσβεία: Δράσεις για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ολλανδική Πρεσβεία μέσα από πολυποίκιλες δράσεις και ξεχωριστές πρωτοβουλίες συνεργάζεται με αξιόλογους φορείς και οργανισμούς με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσίασε στην Αθήνα την Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου (Dutch Human Library), την κινητή βιβλιοθήκη που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την ανάδειξη της κοινωνικής και πολιτισμικής πολυμορφίας.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τα παραδοσιακά χάρτινα βιβλία αντικαθίστανται από «ζωντανά βιβλία», δηλαδή από άτομα που μοιράζονται τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους με τους «αναγνώστες». Όπως και σε μία παραδοσιακή βιβλιοθήκη οι αναγνώστες αποκτούν πρόσβαση σε νέους κόσμους και αντιλήψεις μέσα από τα βιβλία, έτσι και η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τις εμπειρίες που μοιράζονται οι πρωταγωνιστές των «ζωντανών βιβλίων» μέσα από τις αφηγήσεις τους.

Επιπλέον, με αφορμή την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου, η Ολλανδική Πρεσβεία σε συνεργασία με τις οργανώσεις Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΚΓΜΕ Διοτίμα, HumanRights360, Δίκτυο Μέλισσα, Zaatar πραγματοποίησαν στην Αθήνα ημερίδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά, αλλά και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας ειδικότερα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η καμπάνια των 16 ημερών ακτιβισμού ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που αποτελεί μια ετήσια διεθνή εκστρατεία που ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και διαρκεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πρωτότυπη ιδέα, που ξεκίνησε από ακτιβιστές στο Ιδρυτικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ηγεσίας Γυναικών το 1991, συνεχίζει να οργανώνεται κάθε χρόνο με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.