Quantcast

Ολόκληρο το πόρισμα για τον Νίκο Κοκλώνη

Tα 100 εκατ. ευρώ της Air Fast Tickets, τα ύποπτα εμβάσματα και οι 24 εταιρείες σε επτά χώρες που αναφέρονται στις 73 σελίδες του πορίσματος της Αρχής για το ξέπλυμα.

Σε τουλάχιστον 24 εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά και ΗΠΑ εμφανιζόταν ως διαχειριστής, ιδρυτής και πραγματικός δικαιούχος, αλλά και ως διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας, ο Νίκος Κοκλώνης.

Πρόκειται για εταιρείες με «αμφίβολη δραστηριότητα», όπως αναφέρεται στο 73 σελίδων πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει διαβιβάσει ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη για τις δικές του ενέργειες. Οι ίδιες εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλων χωρών. Για ορισμένες, δε, από αυτές τις εταιρείες της αλλοδαπής, οι εκεί αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους και της δράσης τους, καθώς προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας («σχήμα Ponzi»).

Ως συνεργοί του Ν. Κοκλώνη στην απάτη φέρονται άλλα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής και ένας κρατούμενος σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής.

Ειδικότερα, για τις ελληνικές εταιρείες στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής: «Στις τρεις από αυτές ο διαχειριστής είναι ανύπαρκτος και στην τέταρτη “μπροστινός” είναι ένας λογιστής… Αλλες δύο είναι εταιρείες-“κέλυφος” που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό και άλλες δύο είναι εταιρείες-όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες, μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων…».

Ακόμα, στο πόρισμα προστίθεται πως αυτές οι εταιρείες λειτούργησαν ώστε ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών να προχωρήσει σε σωρεία αδικημάτων. «Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε αυτό τον κύκλο των εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου και άλλων άγνωστης ταυτότητας προσώπων σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.

Το «φάντασμα» της Air Fast Tickets

Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Αρχής, η δραστηριότητα των εταιρειών του εξωτερικού, μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι έντονη, καθώς φαίνεται να μεταφέρουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια από την εταιρεία μιας χώρας σε εταιρεία άλλης χώρας και στη συνέχεια σε εταιρεία τρίτης και τέταρτης χώρας, με προφανή στόχο να χαθούν τα ίχνη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων. Και, μάλιστα, όταν από το 2015 έως το 2021 ο γνωστός παρουσιαστής εμφάνιζε ελάχιστα εισοδήματα από τη μισθωτή του εργασία και δεν διέθετε ακίνητη και κινητή περιουσία στο όνομά του.

Το αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι βρέθηκαν στις ΗΠΑ δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets, της εταιρείας του Ν. Κοκλώνη που μόλις πριν από λίγα χρόνια δήλωσε πτώχευση αφήνοντας πίσω της ένα «φέσι» 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αρχή εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατ. ευρώ που φαίνεται να «ταξιδεύει» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets σε λογαριασμό της βουλγαρικής εταιρεία AMPHION EFTHYMIA LTD συμφερόντων Κοκλώνη και από εκεί τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με αιτιολογία συναλλαγής «invoice». Κατά το πόρισμα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα 100 εκατ. δολάρια που οι ελεγκτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα μπήκαν στη δική του «τσέπη»…

Το ανύπαρκτο πρόσωπο

Οσον αφορά τις 13 από τις 24 εταιρείες που εμφανίζονται να έχουν έδρα την Ελλάδα, η έναρξή τους πραγματοποιείται από το 2015 έως και το 2021 ,με διαχειριστή ή φορολογικό εκπρόσωπο αρχικά σε κάποιες από αυτές έναν άνδρα με αρχικά Κ.Γ. Στη συνέχεια, φαίνεται να αναλαμβάνει ο Ν. Κοκλώνης, που σε μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρει τη διαχείριση σε ένα ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, τον Meta Αrmado. Το πρόσωπο αυτό στην ουσία «δημιουργήθηκε» με τη χρήση πλαστών στοιχείων διαβατηρίου, αλλά και τη φωτογραφία ενός υπαρκτού φυσικού προσώπου, το οποίο ο Κοκλώνης γνώριζε, καθώς τον είχε υπάλληλο από το 2012 έως το 2014 στην Air Fast Tickets.

Με αυτό το πλαστό διαβατήρι,ο ο Meta Armando πήρε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τον Ιούλιο του 2017 και μετά από τρεις ημέρες ορίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας του Ν. Κοκλώνη.

Φαίνεται, μάλιστα, να απέκτησε και τραπεζικό λογαριασμό με τα πλαστά στοιχεία και να εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε.

«Η δημιουργία των εταιρειών, η δράση τους και η ημερομηνία αλλαγής στις τοποθετήσεις των διαχειριστώνείναι πολύ καλά οργανωμένες και μεθοδευμένες, καθώς όλα τα χρέη και όλες οι παράνομες συναλλαγές των εταιρειών πραγματοποιούνται κυρίως μετά την ανάληψη της διαχείρισης από τον ανύπαρκτο Meta Armado και τον μπροστινό υπάλληλο του λογιστή, για να αναλάβουν την ποινική ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη αυτών. Χρησιμοποιώντας δηλαδή αυτή τη μέθοδο, ο Κοκλώνης, σε συνεργασία με τη δικηγόρο Κ.Κ. και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έλαβε το ποσό των 2.325.000 ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες του, έλαβε το ποσό των 610.483 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία, η οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ φόρο, και δημιούργησε χρέη τουλάχιστον 10.360.000 ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του, που δεν θα εξοφληθούν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών», αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Αρχής για το ξέπλυμα.

Συνολικά το ποσό της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, καθώς στον Ν. Κοκλώνη αποδίδεται επίσης από τους ελεγκτές πως «διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία επιχειρήσεις, εικονικές εταιρείες και εταιρείες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας. Δηλαδή ο Κοκλώνης, με προφανή δόλο και συστηματικές ψευδείς ενέργειες, διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επωφελούμενος από τη χρηματοδότηση της εταιρείας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ».

«Τίποτα παράνομο»

Ο ίδιος ο παρουσιαστής είχε απαντήσει σε όσα είχαν δει από την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας πως δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από επτά χώρες, έχοντας αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους. «Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί τίποτα παράνομο», ανέφερε η ανακοίνωση του Ν. Κοκλώνη.

Παράλληλα, οι πηγές από την εταιρεία του, την Barking Well Media, αναφέρουν ότι, μετά την αρχική έκπληξη και την ανησυχία που επικράτησαν στις τάξεις των εργαζομένων, όλα συνεχίζονται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Οταν είδαμε τα δημοσιεύματα και αυτά που πιθανώς να αναφέρονται στο πόρισμα, αισθανθήκαμε ένα σοκ και παγώσαμε. Ομως, αυτό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα. Εχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι κανείς από τους εργαζομένους δεν θα αποδεσμευτεί από την εταιρεία και ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Μάλιστα, λάβαμε τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε», αναφέρουν πηγές από την Barking Well Media.