Quantcast

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στο Ρέθυμνο: Εντολή για εκκένωση 6 οικισμών – Bίντεο

Εντολή για την εκκένωση 6 οικισμών έδωσαν οι Αρχές λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει πάρει η φωτιά στο Ρέθυμνο, στον δήμο Αγίου Βασιλείου, με τους πυροσβέστες να προετοιμάζονται για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Στην περιοχή του Ορνέ έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες προσπάθειες της Πυροσβεστικής λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από το πρωί στην ενότητα Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει το creta24.gr, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 93 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά αλλά είναι καλά στην υγεία του.

Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δεν επέτρεψαν νωρίτερα στα Canadair να πλησιάσουν ενώ συνέχισαν μέχρι τη δύση του ηλίου τα ελικόπτερα.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στους οικισμους Ορνέ και Κρύα Βρύση

Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς. Τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Κρήτη και ένα που έφτασε από την Καλαμάτα, κάνουν συνεχείς ρίψεις, βοηθώντας παράλληλα όλα τα κλιμάκια επίγειας πυρόσβεσης, τόσο στην Ορνέ, όσο και στη φωτιά στο Ροδάκινο στην Παραλία Κόρακα. Και στα δύο μέτωπα δρουν πάνω από 40 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής με πλήθος πυροσβεστών. Στις προσπάθειες συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Μέχρι στιγμής, οι φωτιές έχουν κάψει αγροτολιβαδικές και γεωρικές εκτάσεις, καθώς και χαμηλή βλάστηση. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέτωπο μαίνεται από τις 11:00 το πρωί στην περιοχή του Ορνέ, ενώ το δεύτερο μέτωπο ξέσπασε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα στο Ροδάκινο. 

 «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Π.Υ. Κρήτης. Πάντως, η φωτιά στο Ροδάκινο, παρουσιάζει αυτή την ώρα καλύτερη εικόνα από εκείνη της Ορνέ και Κρύας Βρύσης.

Στη μάχη κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο επιχείρησαν από το πρωί ελικόπτερα από όλη την Κρήτη. Στις φωτογραφίες του cretapost, διακρίνεται η στιγμή που οι πυροσβέστες μέσα από τα ελικόπτερα επιχείρησαν από αέρος για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Δύο τραυματίες

Δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα από το πρωί μεγάλες εκτάσεις γης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν πυροσβέστη καθώς και μία ηλικιωμένη γυναίκα οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας στο Σπήλι Ρεθύμνου. Ο πυροσβέστης φέρεται να έχει ελαφρά τραύματα στον αγκώνα του χέριου και έπειτα από την ιατρική φροντίδα και την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποχώρησε.

Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

«Η φωτιά έφτασε έξω από το χωριό»

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες έφτασαν μέχρι και το χωριό Ορνέ με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να λαμβάνει την απόφαση να εκκενωθεί η περιοχή.

«Η φωτιά έφτασε έξω από το χωριό κι έτσι πήραμε την απόφαση της εκκένωσης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει και επιχειρούν κι αυτό σίγουρα θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της φωτιάς», τόνισε μιλώντας στο cretapost ο κ. Ταταράκης.

Δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Κόρακας

Νέα πύρινη εστία εκδηλώθηκε λίγο αργότερα και στην περιοχή Κόρακας. 

Σύμφωνα με το ekriti.gr, το νέο πύρινο μέτωπο απείλησε το χωριό και σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από το Ροδάκινο, ώστε να μην κινδυνέψουν άμεσα από τις φλόγες, οι οποίες καίνε και καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής. 

Παρόλα αυτά η εικόνα στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι καλύτερη σε σχέση με την πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλειο. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο

Πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο