Quantcast

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 

Συγκέντρωση και πορεία φεμινιστικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, καθώς και οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα την κινητοποίηση στήριζε και η ΑΔΕΔΥ. Με κεντρικό σύνθημα «Τέρμα η βία τέρμα ο σεξισμός ούτε μια λιγότερη από δω και μπρος», οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών, όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της είναι «η εισαγωγή του όρου «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα της χώρας, η άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την ενσωμάτωση όλων των προβλέψεών της στον Ποινικό και Αστικό Κώδικα και στους Κώδικες Δικονομίας, η άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας στις εκκλήσεις για βοήθεια και στην επιβολή του νόμου, η διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών».

Νωρίτερα στην Πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκε δρώμενο από γυναίκες που είχαν βαμμένα τα πρόσωπά τους και φώναζαν τα ονόματα των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί από άντρες το 2021, ενώ από το μεγάφωνο της συγκέντρωσης ακουγόταν το σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη, δεν είναι ο θυμός, το χέρι τους οπλίζει ο μισογυνισμός».

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.