Quantcast

Παπαστράτος: «Στόχος η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025»

(από τα αριστερά προς τα δεξιά):Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc και Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος

(από τα αριστερά προς τα δεξιά):Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc και Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος

Η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc για το τσιγάρο – Καπνίζουν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες – Στο 8% βρίσκονται τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος έναντι 5,5% πέρσι

Με όχημα την επιστήμη η εταιρεία Παπαστράτος εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές καινοτόμες λύσεις για όσους επιμένουν να καπνίζουν, θεωρώντας, πάντα τη διακοπή του καπνίσματος ως την καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή. Η εικόνα αυτή άλλωστε αποτυπώνεται και από τα νούμερα, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία το 65% των εσόδων της προέρχεται από εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά κατά την παρουσίαση της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Marc για 2η συνεχή χρονιά με τίτλο: «Τσιγάρο: Η ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε» για λογαριασμό της Παπαστράτος.

Τα ευρήματα

Οι νέες τάσεις που ανέδειξε η έρευνα για το κάπνισμα στην Ελλάδα το 2022 αφορούν τόσο στην αύξηση των χρηστών εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος, στο 8% από 5,5% που ήταν πέρσι, στην σταθερότητα των καπνιστών τσιγάρου καθώς 3 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να κάνουν χρήση τσιγάρου με τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους να δυσκολεύονται είτε να το κόψουν, είτε να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Marc τον Ιούνιο του 2022 και στην οποία συμμετείχαν 1.200 νοικοκυριά, 2,25 εκατομμύρια Έλληνες συνεχίζουν τη χρήση τσιγάρου με τους περισσότερους να είναι άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη, τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστάσιο Σταλίκα και την γενική διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος, Λένα Πλαΐτη. Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στόχος τους είναι από το 2016 ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό βασική προϋπόθεση είναι η συνένωση δυνάμεων και οι συμπράξεις αλλά και η γνώση. «Πρώτον η επιστημονική γνώση, καθώς επενδύουμε στην τεκμηριωμένη επιστημονικά γνώση και δεύτερον στη κοινωνική γνώση. Μόνο έτσι θα έρθει η αλλαγή κουλτούρας και η αλλαγή μιας βαθιάς ριζωμένης συνήθειας» τόνισαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της Παπαστράτος.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια Επικοινωνίας της εταιρείας σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας υπογράμμισε ότι: «Για 2η συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc για το τσιγάρο, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία τόσο από τη μεριά των καπνιστών όσο και από εκείνη των μη καπνιστών για μία συνήθεια που, παρότι θεωρείται ξεπερασμένη, συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 4 Έλληνες. Δέσμευση που ακολουθεί κάθε πράξη μας στην Παπαστράτος, είναι να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο, μέχρι το 2025». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υψηλό ποσοστό (63%) εκείνων που συμφωνούν με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τη φορολόγησή του, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλους κλάδους, π.χ. ενέργεια, αυτοκίνηση. Τη θέση αυτή ενστερνίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την προσπάθεια στροφής των καπνιστών σε εναλλακτικά προϊόντα. 

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των καπνιστών, το 84% ανησυχεί για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του, θέτοντας την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση στην κορυφή των κινήτρων για τη διακοπή του. Την ίδια στιγμή οι απαιτητικές συνθήκες της ζωής φαίνεται να εμποδίζουν τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, υπάρχει μία σαφής αποστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας απέναντι στο κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα παραμένει υψηλό. Ειδικότερα, επτά στους δέκα Έλληνες (72%) θεωρούν το τσιγάρο μία ξεπερασμένη συνήθεια. Έξι στους δέκα καπνιστές (59%) σημείωσαν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον/τη σύντροφο-μη καπνιστή και δημιουργεί διαφωνίες και τσακωμούς με τον/τη σύντροφό τους, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το 52% και 49% που ήταν πέρσι.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο σπίτι αφού σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (45%) δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, και η φετινή έρευνα αναδεικνύει μία σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Συγκεκριμένα, μόλις ένας στους δέκα (11%) ερωτηθέντες ενήλικες δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος, ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2021. Η έλλειψη πληροφόρησης καταγράφεται σημαντική και στους καπνιστές. Από όσους καπνίζουν, μόνο το 22% δηλώνει πως έχει την πληροφόρηση που χρειάζεται, για να μεταβεί από το τσιγάρο σε μία καλύτερη εναλλακτική.