Quantcast

Παραλύει η Αθήνα την Τρίτη λόγω ασφαλιστικού: Απεργούν τα ΜΜΜ – Πορείες στο κέντρο

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Μαξίμου: Αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες «εργατοπατέρες»

«Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες «εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ», αναφέρουν –μεταξύ άλλων- κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με την 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί για την Τρίτη λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν στο σχόλιό τους οι κυβερνητικοί κύκλοι:

«Βασικό αίτημα της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ ΟΤΑ και των Σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές.

Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον Νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις.

Ας δούμε τον κατάλογο των αιτημάτων με τα οποία ουσιαστικά ζητούν την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ Μνημονίων. Διαβάζουμε λοιπόν για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι «εργατοπατέρες» ζητούν:

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία –Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.

Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες «εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Συγκεντρώσεις και πορείες

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στις 10:30 πμ, κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό καλεί το ΠΑΜΕ. Μεταξύ των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, η δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και η κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 πμ, έχουν προγραμματίσει, από την πλευρά τους, τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προκήρυξε και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Χειρόφρενο» τραβούν αύριο, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Ωστόσο, κανονικά θα κινηθούν προαστιακός σιδηρόδρομος και τρένα σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.