Quantcast

Παρασκήνιο για την τρίτη δόση του εμβολίου: Οι κινήσεις της κυβέρνησης και οι δεύτερες σκέψεις των ειδικών

Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» και να συμπεριλάβει την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, μέρος της εγχώριας και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις.

Στη χώρα μας, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου έχει ανοίξει, και αφορά σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τους ανοσοκατεσταλμένους, περίπου 285.000 πολίτες. 

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για την αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 ετών στη χθεσινή της συνεδρίαση, ενώ η κα. Θεοδωρίδου είχε τονίσει τη Δευτέρα πως είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.

Στην παγκόσμια κλίμακα, κορυφαίοι ειδικοί που εργάζονται σε καίριες ερευνητικές και διευθυντικές θέσεις σε ΠΟΥ και FDA, με υπογεγραμμένη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, εκτιμούν πως δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί.

«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg, η Pfizer δηλώνει ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού αλλά και των νέων μεταλλάξεων.

«Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα», ανέφερε η Pfizer στην παρουσίασή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του FDA.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν στην παρουσίαση οι ερευνητές της Pfizer.