Quantcast

Πατούλης: Ανάγκη για ενδυνάμωση των περιφερειών για την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού

«Οι συνθήκες απαιτούν στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια ώστε να διατηρήσουμε τη χώρα στο βάθρο της επιτυχίας που μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει ως χώρα», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης σε εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Α' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝΠΕ σημείωσε ότι η εμπειρία της πανδημίας σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο διδάσκει την ανάγκη «ενδυνάμωσης του ρόλου των περιφερειών για την ανασύνταξη και την μετάβαση στη νέα εποχή με στόχους μια βιώσιμη, δίκαιη και ομοιόμορφη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς». Υποστήριξε επίσης ότι οι περιφερειακοί και οι τοπικοί φορείς στην Ευρώπη απεδείχθησαν όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμοι στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης ως οι πρώτοι ανταποκριτές που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην διεξαγωγή δράσεων πρόληψης και περιορισμού της κρίσης.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων της περιφέρειας Αττικής κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας ανέφερε ότι η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε έγκαιρα και συστηματικά και μπόρεσε να καλύψει τον πρώτο βαθμό της περίθαλψης με αποτέλεσμα να κρατηθούν τα χρόνια περιστατικά έξω από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε αυτά να υποδεχτούν του πάσχοντες από κορωνοϊό.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι σε 141 γηροκομεία της Αττικής δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής, όταν σε πολλές χώρες το 50% της θνησιμότητας από τον covid 19 αφορούσε σε κέντρα φιλοξενίας τρίτης ηλικίας και γηροκομία.

«Σήμερα θα πρέπει μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση να δούμε τα επόμενα βήματα. Ποια θα είναι εκείνα τα οποία με τον ίδιο σοβαρό τρόπο θα μας οδηγήσουν στην επανεκκίνηση και στο αύριο», κατέληξε ο κ. Πατούλης.