Quantcast

Πατρίκ Μουράτογλου - Το πορτρέτο του πιο ισχυρού προπονητή στον κόσμο του τένις

Ο Πατρίκ Μουράτογλου μιλά αποκλειστικά στην «R». Ο μέντορας του Στέφανου Τσιτσιπά αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.

Προπονητής της σταρ Σερένα Γουίλιαμς, μέντορας του Στέφανου Τσιτσιπά και της Κοκό Γκοφ, ιδρυτής της Νο 1 Ακαδημίας τένις στον κόσμο που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή.

Μια πολυτάλαντη και πολυμήχανη προσωπικότητα βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τένις, όπως είναι η Σερένα Γουίλιαμς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, o Μάρκος Παγδατής, η Αραβάν Ρεζάι. Πρόκειται για τον 48χρονο Ελληνογάλλο, Πατρίκ Μουράτογλου, που σύμφωνα με τις επιδόσεις των πρωταθλητών παγκοσμίου εμβέλειας που έχει αναδείξει, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους προπονητές τένις στον κόσμο.

Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχία για το διευθυντή της Νο 1 αναγνωρισμένης σχολής τένις διεθνώς, με την ονομασία “Μouratoglou Tennis Academy” δεν ήταν εύκολος. Πρωτότοκος γιος του πανίσχυρου Έλληνα επιχειρηματία Πάρη (Παρασκευά) Μουράτογλου, που δραστηριοποιείται στη Γαλλία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Πατρίκ θέλησε από πολύ μικρός να χαράξει μια διαφορετική επαγγελματική διαδρομή, που τον έφερε αντιμέτωπο με αμέτρητες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει. Για πρώτη φορά έπιασε ρακέτα στα χέρια του, σε ηλικία 4 ετών. Το άθλημα τον συνεπήρε και κατάφερε ως έφηβος να φθάσει έως το Νο 6 της Γαλλίας. Παρά τις άριστες επιδόσεις του, οι οποίες καλλιέργησαν την εξωστρέφεια, την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση του, οι γονείς του τον προόριζαν για διάδοχο στην επιχειρηματική αυτοκρατορία που είχαν χτίσει, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεων, να εγκαταλείψει το παιδικό του όνειρο.

«Η ζωή μου είναι ένας πόνος. Καθημερινό άγχος, ναυτία και εμετοί» διηγείται για την εποχή εκείνη, μέσα στο βιβλίο του «Le Coach» που κυκλοφόρησε το 2015. «Αδύναμος, εξαιρετικά ντροπαλός, παρακολουθώ σαν δύσπιστος θεατής τη ζωή μου παραλυμένος από την ντροπή λέγοντας πως δεν μπορώ να κάνω καλύτερα». Η συνέχεια, τα χρόνια που ακολουθούν μετά την άρνηση των γονιών του, είναι επώδυνη. Την εφηβική του επανάσταση, που καθοδηγείται από την πίεση εγκατάλειψης του αθλητισμού, σημαδεύουν οι μαθησιακές αποτυχίες, οι αποβολές από τα σχολεία, οι νυχτερινοί καυγάδες, οι κακόφημες παρέες, το αλκοόλ, τα εφήμερα φλερτ… Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξεπεράσει ότι δεν μπόρεσε να γίνει επαγγελματίας τενίστας. Πολύ αργότερα για εκείνες τις ημέρες θα πει σε συνέντευξη του για τους γονείς του: «Νόμιζα ότι δεν μπορούσαν να με καταλάβουν ή ότι δεν ήθελαν καν να ακούσουν. Μια μέρα κατάλαβα ότι η στάση τους ήταν αιτιολογημένη. Δεν ήταν εκείνοι που ήταν σε θέση να με ακούσουν, ήμουν εγώ που δεν είχα κάνει τον εαυτό μου να ακούγεται. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα του επιτρέψω να του συμβεί ξανά».

Τα χρόνια που ακολούθησαν θα τον βρουν να σπουδάζει σε μια εμπορική σχολή, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα. Την εγκατέλειψε μέσα σε 12 μήνες, για να ζητήσει εργασία στις επιχειρήσεις του πατέρα του, ο οποίος σε ηλικία 11 ετών άφησε την Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του, για να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο στη Γαλλία και τελικά οικοδόμησαν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Κάπου στο 1991, ο Πατρίκ Μουράτογλου βρέθηκε να κρατά λογιστικά βιβλία, να κάνει διαχειριστικούς ελέγχους, μισθώσεις ακινήτων σε μια από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου αμείβονταν με μόλις 1.500 φράγκα το μήνα. Όμως όσο κι αν του άρεσε η δουλειά που έκανε, γνώριζε πως το πέρασμα του από εκεί ήταν εφήμερο. Έτσι, όταν ο πατέρας του του πρότεινε να γίνουν συνεταίροι, του εξήγησε πως ποτέ δεν θα νιώσει ολοκληρωμένος, εάν δεν ακολουθήσει το πάθος του, που δεν ήταν άλλο από το τένις. Και κάπως έτσι άνοιξε το βασικότερο κεφάλαιο της ζωής του, αφήνοντας πίσω του μια ασφαλή ζωή, που όμως δεν του προσέφερε καμία ιδιαίτερη συγκίνηση.

Μouratoglou Tennis Academy

Το πρώτο λιθαράκι για ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια νεαρών αντισφαιριστών στην Ευρώπη, μπήκε το 1996, όταν ο Πατρίκ Μουράτογλου σε ηλικία μόλις 26 ετών νοίκιασε δυο γήπεδα για ένα εξάωρο την ημέρα σε προάστιο του Παρισιού. Ο πρώτος μαθητής που αποφοίτησε με άριστα δεν ήταν άλλος από τον Μάρκο Παγδατή. Ο Πατρίκ Μουράτογλου τον ανέλαβε σε ηλικία 13 ετών και τον ώθησε στο Νο 8 του κόσμου. Η χρυσή ιστορία του καλύτερου προπονητή τένις στον κόσμο και της Νο 1 Σχολής τένις διεθνώς της «Μouratoglou Tennis Academy», μόλις είχε αρχίσει να γράφεται.

Αυτές είναι επιτυχίες της Ακαδημίας Μουράτογλου: 10 τίτλοι Γκραν Σλαμ για τον Πατρίκ Μουράτογλου και τη Σερένα Γουίλιαμς,  10 τίτλοι Γκραν Σλαμ νέων, 4 παίκτες τέλειωσαν τη χρονιά ως πρωταθλητές κόσμου στην κατηγορία νέων

Αυτές είναι επιτυχίες της Ακαδημίας Μουράτογλου: 10 τίτλοι Γκραν Σλαμ για τον Πατρίκ Μουράτογλου και τη Σερένα Γουίλιαμς, 10 τίτλοι Γκραν Σλαμ νέων, 4 παίκτες τέλειωσαν τη χρονιά ως πρωταθλητές κόσμου στην κατηγορία νέων

Σήμερα, η σημαντική ακαδημία καλύπτει έκταση 120 στρεμμάτων στην τοποθεσία Sophia Antipolis, που βρίσκεται ανάμεσα στη Νίκαια και στις Κάννες. Διαθέτει 34 γήπεδα τένις και φιλοξενεί 200 μαθητές από 40 εθνικότητες, όπου μπορούν να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους και να αθλούνται καθημερινά με εξατομικευμένη προπόνηση, ακολουθώντας παράλληλα την κατάλληλη διατροφή μαζί με θεραπείες αποκατάστασης σε καθημερινή βάση. Η ακαδημία εκτός από τις άριστες επιδόσεις στο τένις, καταγράφει και πρωτιές των αθλητών της στις εισαγωγικές εξετάσεις σε πανεπιστήμια και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με ποσοστά επιτυχίας 100% και υψηλά ποσοστά υποτροφιών. Εκεί πραγματοποιούνται επίσης 4.000 stage τένις το χρόνο για νέους και ενήλικες.

Στη «Μouratoglou Tennis Academy» ο Πατρίκ Μουράτογλου προπονεί τη Σερένα Γουίλιαμς, που στα χέρια του εξελίχθηκε στην κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει 23 τίτλους Γκραν Σλαμ, τον Στέφανο Τσιτσιπά που έχει γοητεύσει το διεθνές στερέωμα του τένις, τον Σέρβο τενίστα, Νόβακ Τζόκοβιτς, το νέο κορίτσι θαύμα του γυναικείου τένις την Κοκό Γκοφ και πάνω από 40 τενίστες και τενίστριες, που κατατάσσονται στους 100 καλύτερους από την Association of Tennis Professionals και τη Women's Tennis Association.

Σερένα Γουίλιαμς, Στέφανος Τσιτσιπάς, Τζόκοβιτς, Άντι Μάρει. Πολλοί λένε ότι έχετε έναν μοναδικό τρόπο να μετατρέπετε αθλητές με ταλέντο σε πρωταθλητές παγκοσμίου εμβέλειας. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Εάν πρέπει να συνοψίσουμε την αποστολή της Ακαδημίας Μουράτογλου, συνίσταται στο να αναγνωρίζει και να επιλέγει τις δυναμικές των ταλέντων και στη συνέχεια να δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για την εκκόλαψη τους. Ένα από τα κλειδιά βρίσκεται στην επιλογή, γιατί λίγοι παίκτες έχουν τις ικανότητες να γίνουν πρωταθλητές. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτά τα χαρακτηριστικά από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά είναι μια πρόκληση την οποία βρίσκω συναρπαστική. Κάθε φορά που βλέπω έναν νέο, κλείνω τα μάτια και τον φαντάζομαι, τεχνικά μιλώντας, μετά από 10 χρόνια, όπως και τη γλώσσα του σώματος του.

Στη συνέχεια το δεύτερο βήμα είναι η εξέλιξή τους. Πιστεύω πως είμαστε πετυχημένοι σ' αυτό τον τομέα, γιατί οι σπουδαστές μας κερδίζουν ένα μεγάλο μέρος των διεθνών τουρνουά νέων και προοδεύουν γρήγορα στην κατηγορία των επαγγελματιών. Πετυχαίνουμε γιατί είμαστε παθιασμένοι με την εργασία μας, αυστηροί και σε ώσμωση με τους παίκτες μας. Η δουλειά του προπονητή συνίσταται στην επαφή με τον άλλο, στη διείσδυση στον κόσμο του, στη γνώση επικοινωνίας μαζί του. H πλειοψηφία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προπονητών τένις δεν το διδάσκουν αυτό, παρά μόνο τις τεχνικές και την τακτική του αθλήματος. Στην Ακαδημία Μουράτογλου, εκπαιδεύουμε τους προπονητές μας πάνω σ αυτή την προπονητική διάσταση κι αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Το γεγονός ότι φτιάχνετε πρωταθλητές, είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο ίσως; Μιλήστε μου λίγο για εσάς;

Από την ηλικία των 4 ετών είμαι παθιασμένος με το τένις και πέρασα εκατοντάδες, χιλιάδες ώρες στο γήπεδο. Είναι το μέρος όπου πάντα ένιωθα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και δυνατός. Ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην κατηγορία νέων της Γαλλίας και νομίζω πως είχα ένα λαμπρό μέλλον. Στα 16 μου, οι γονείς μου επέλεξαν για μένα τις σπουδές κι όχι το τένις. Αυτό ήταν ένα δράμα για μένα, γιατί έχασα το πάθος της ζωής μου και το μοναδικό μου στόχο. Δέκα χρόνια αργότερα, στα 26 μου χρόνια, αποφάσισα να δημιουργήσω την Ακαδημία Τένις, για να βοηθήσω τους νέους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους σ' αυτό το άθλημα. Ήταν για μένα η ευκαιρία να δώσω στους άλλους την τύχη που στερήθηκα. Μετέτρεψα την απογοήτευση σε μια θετική πράξη που βοηθάει τους ανθρώπους. Είμαι πολύ ευτυχισμένος γι' αυτή την επιλογή και δεν μετανιώνω πια που δεν έκανα καριέρα σαν παίκτης. Το επάγγελμα μου με γεμίζει.

Έχετε την καλύτερη ακαδημία τένις στον κόσμο. Την Mouratoglou Tennis Academy. Ενδιαφέρεστε να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα;

O πατέρας μου είναι Έλληνας, όπως και η μισή οικογένεια μου. Είμαι πολύ συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα αναζητούσα νεαρά ελληνικά ταλέντα για να τα βοηθήσω να πετύχουν. Όταν γνώρισα τον Μάρκο Παγδατή είπα πως ήθελα οπωσδήποτε να του δώσω τα μέσα για να γίνει ένας μεγάλος παίκτης. Το ίδιο είπα όταν συνάντησα τον Στέφανο Τσιτσιπά. Σκέφτηκα πως αν πετύχαινα το στοίχημα να τον κάνω πρωταθλητή, αυτό θα τονώσει πολύ το άθλημα μας στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πως κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη. Είμαι βέβαιος πως πολλά μικρά Ελληνόπουλα ονειρεύονται τώρα να γίνουν ο επόμενος Στέφανος. Εάν μια μέρα έχω την ευκαιρία να δημιουργήσω μια Ακαδημία Μουράτογλου στην Ελλάδα, αυτό θα είναι ένα όνειρο για μένα.

Γιατί επιλέξατε την εγκατάσταση της στη νότια Γαλλία και όχι π.χ. στο Παρίσι;

Ξεκίνησα τη δραστηριότητα μου στο Παρίσι το 1996 και παρέμεινα μέχρι το 2015, χρονιά που αποφάσισα να μεταφέρω την Ακαδημία Μουράτογλου στην Κυανή Ακτή. Η νότια Γαλλία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία το Παρίσι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ξεκινώντας από το κλίμα. Στη Νίκαια, μπορούμε να προπονούμαστε έξω όλο το χρόνο και δε βρέχει παρά μόνο 40 μέρες το χρόνο. Το τένις είναι ένα υπαίθριο άθλημα. Είναι σημαντικό να διδάσκεται και στη συνέχεια να βελτιώνεσαι στις συνθήκες της επαγγελματικής διαδρομής. Στα 15 λεπτά από την Ακαδημία έχουμε ένα διεθνές αεροδρόμιο κάτι το οποίο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και επίσης η περιοχή είναι παράδεισος με τις Κάννες, το Σαν Τροπέ, τις Αντίμπ, το Μονακό ολόγυρα μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Ακαδημίας σας;

Κάθε παίκτης είναι ένα εγχείρημα από μόνο του. Όταν οι γονείς μας εμπιστεύονται το μέλλον των παιδιών τους έχουμε μεγάλη ευθύνη. Τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε αθλητικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος μας «Τένις και Σχολείο» ή κατά την διάρκεια ενός εκπαιδευτικού stage, πρέπει να δώσουμε το καλύτερο ώστε να επιτρέψουμε στους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Εκεί πραγματικά επικεντρώνεται η προσοχή μας και ο πρωταρχικός μας στόχος, όποια κι αν είναι η ηλικία, το επίπεδο ή ακόμα η φιλοδοξία. Αναζητούμε επίσης στο εξωτερικό ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε και να ανοίξουμε εκπαιδευτικές ακαδημίες, αλλά θέλουμε πρώτα να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των χώρων και των τοπικών συνεργατών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα stage του τένις στην Ακαδημία Μουράτογλου, πατήστε ΕΔΩ

Να μιλήσουμε λίγο και για τον Στέφανο; Μέχρι πού θα μπορούσε να φθάσει;

Ο Στέφανος δεν έχει κανένα όριο. Διαθέτει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να φθάσει στην κορυφή, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Έχει μπροστά του τους τρείς μεγαλύτερους παίκτες της ιστορίας του αθλήματος. Ρότζερ, Ράφα, Νόβακ. Ωστόσο, τον θεωρώ ικανό για τα πάντα. Είναι εξαιρετικά αποφασισμένος, πιστεύει απίστευτα στον εαυτό του και έχει ένα περιβάλλον μεγάλης ποιότητας με τον πατέρα του τον Απόστολο, που κάνει μια αξιόλογη δουλειά καθημερινά δίπλα του.

Πώς τον ανακαλύψατε; Η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στο τένις, ωστόσο έχει πολλούς αθλητές. θα μπορούσε να διακριθεί από εδώ και στο εξής;

Ανακάλυψα τον Στέφανο το 2015 στο διαδίκτυο. Είχα ακούσει να μιλάνε για έναν νεαρό Έλληνα που έπαιζε καλό τένις. Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα το βίντεο ενός αγώνα όπου έπαιζε στο Youtube. Η ποιότητα του βίντεο ήταν μέτρια, αλλά ανακάλυψα έναν νεαρό που μου φάνηκε ότι παρουσίαζε τα υψηλά προσόντα ενός σπουδαίου παίκτη. Στη συνέχεια πλησίασα τον πατέρα του τον Απόστολο και τους έφερα στην Ακαδημία Μουράτογλου. Δουλεύουμε μαζί από τα 16 του και χαίρομαι κάθε μέρα που τον ανακάλυψα και τον βοήθησα να αξιοποιήσει ένα ταλέντο και μια αποφασιστικότητα εκτός ορίων.

Η Ελλάδα δεν έχει παράδοση επιτυχιών στο τένις αλλά διαθέτει πολλούς αθλητές. Θα μπορούσε να ξεχωρίσει τώρα σε αυτό το άθλημα με τα σημερινά δεδομένα;

Θεωρώ πως αυτό που συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια, οδηγεί σταδιακά την Ελλάδα να γίνει μια χώρα του τένις. Ο Μάρκος Παγδατής είναι Κύπριος αλλά έχει ένα πραγματικό ελληνικό DNA. Ο Στέφανος πλέον επιτυγχάνει πολύ υψηλά σκορ και η προσωπικότητα του θα εμπνεύσει πολλούς νέους γιατί είναι χαρισματικός. Η Μαρία Σάκαρη παίζει επίσης πολύ καλά. Αισθάνομαι μια μεγάλη δυναμική του τένις στην Ελλάδα. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία για να προωθήσουμε το άθλημα μας στο μέγιστο. Να φτιάξουμε γήπεδα, να ανοίξουμε σχολεία τένις ώστε οι νέοι να προπονούνται και είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα γίνει μια μεγάλη χώρα για αυτό το υπέροχο άθλημα.

Τώρα, με την απογείωση του Στέφανου, έχετε άλλους μαθητές, άλλα ταλέντα από την Ελλάδα και την Κύπρο; Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής σας;

Έχω έναν νεαρό Κύπριο που προπονείται στην Ακαδημία Μουράτογλου και παίζει πολύ καλά. Ήταν το Νο 1 στην Ευρώπη στα 12 και στη συνέχεια στα 14 του χρόνια. Έχει επίσης μια πολύ καλή δυναμική. Ονομάζεται Κωνσταντίνος Κόσης. Για να γίνει δεκτός κάποιος στην Ακαδημία Μουράτογλου, πρέπει να έρθει μια εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού stage, ώστε να περάσει τις δοκιμασίες αποδοχής, που περιλαμβάνουν πολλές ποικίλες παραμέτρους σε επίπεδο τένις, εκπαιδευτικό, μια αξιολόγηση δυνατοτήτων, τη πνευματική του στάση, τα αθλητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά κτλ.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 νέους μαθητές τένις που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες παίκτες. Αυτό το εξατομικευμένο πρόγραμμα, παρέχει σε κάθε αθλητή μια προσέγγιση 360° για να μεγιστοποιήσει τη δυναμική του. Η πανεπιστημιούπολη, τα γήπεδα, το σχολείο (γαλλικό και διεθνές), βρίσκονται στον ίδιο χώρο για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε να μεγαλώσουν όχι μόνο σαν τενίστες αλλά επίσης και σαν άνθρωποι.

Γνωρίζετε τη Μαρία Σάκαρη;

Φυσικά και γνωρίζω τη Μαρία. Την εκτιμώ πολύ σε προσωπικό επίπεδο. Είναι επίσης σπουδαία παίκτρια και σπουδαία μαχήτρια. Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει δυο αθλητές του επιπέδου της Μαρίας και του Στέφανου.

Η Σερένα Γουίλιαμς γιατί είναι ξεχωριστή αθλήτρια; Μέχρι πότε μπορεί να παίζει; Ποια μπορεί να είναι η διάδοχος της;

Η Σερένα είναι μοναδική. Εάν πρέπει να αναφέρω μια από τις ιδιότητες της, πρέπει να μιλήσω για το πνεύμα της, για το οποίο δεν υπάρχει σύγκριση. Η ικανότητα της να πιστεύει στον εαυτό της, να θέτει πάντα πολύ υψηλούς στόχους, να αγωνίζεται σε κάθε σημείο, να βρίσκει πηγές αναζωογόνησης για να πραγματοποιεί πράγματα που θεωρητικά είναι αδύνατα περιγράφουν το απόλυτο πνεύμα ενός πρωταθλητή. Επιπλέον τρέφει μια απέραντη αγάπη για το τένις η οποία εξηγεί γιατί εξακολουθεί να αγωνίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο στα 38 της χρόνια και μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Τέλος, διαθέτει επίσης μια άψογη τεχνική, πιθανότατα το καλύτερο σέρβις στην ιστορία του παιχνιδιού, μια τεράστια δύναμη και απαράμιλλα ποιοτικά αθλητικά χαρακτηριστικά. Σαν διάδοχο της βρίσκω πως η νεαρή Κοκό Γκοφ, που εκπαιδεύεται στην Ακαδημία Μουράτογλου και με την οποία δουλεύουμε από τα 10 της χρόνια, διαθέτει τα προσόντα για να γίνει το Νο 1 παγκοσμίως. Συνεχίζει να καταρρίπτει σε πρώιμο χρόνο τα ρεκόρ. Είναι μόλις 15 ετών και βρίσκεται ήδη μέσα στους 100 κορυφαίους αθλητές του κόσμου και κέρδισε φέτος το WTA 250.

Η νέα γενιά πότε θα αντικαταστήσει το Big 3; Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Θα πρέπει να αντιληφθούμε τη δυσκολία που παρουσιάζει το γεγονός να παίζει κάποιος τη στιγμή που εξακολουθούν να παίζουν οι τρεις πιο μεγάλοι αθλητές στην ιστορία του αθλήματος μας. Ωστόσο, δυο παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα: η ηλικία τους γιατί είναι πιο κοντά στο τέλος απ ότι στην αρχή και το επίπεδό τους μπορεί να αρχίσει να πέφτει εξαιτίας του γεγονότος πως μια ομάδα ταλαντούχων και αποφασισμένων νεαρών τους σπρώχνει μέσα στα οχυρά τους, κερδίζοντας τους ολοένα και πιο συχνά. Πιστεύω πως μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, άλλοι παίκτες θα αρχίζουν να κερδίζουν στα τουρνουά του Γκραν Σλαμ και μπορεί να χάσουν τις θέσεις τους.

Νιώθετε Έλληνας;

Είμαι μισός Έλληνας και το αισθάνομαι. Στην προσωπικότητα μου, στην κουλτούρα μου υπάρχει αναμφισβήτητα ο ελληνισμός. Τον διεκδικώ και τον προβάλλω. Οι Έλληνες παππούδες μου, που δυστυχώς μας άφησαν, ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι και ήμουν πολύ κοντά τους. Συναντιόμασταν σ' όλες τις γιορτές.

Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Σχεδόν κάθε χρόνο. Επί 15 χρόνια, όταν ήμουν παιδί, περνούσα δυο μήνες το καλοκαίρι εκεί, γιατί η οικογένεια μου είχε ένα σπίτι σε ένα νησί των Σποράδων. Μετά ήθελα να ανακαλύψω την Ελλάδα και άρχισα να επισκέπτομαι ένα διαφορετικό νησί κάθε χρόνο.

Ποια σχέση θέλετε να έχουν τα παιδιά σας με τη χώρα;

Είμαι περήφανος για τις ελληνικές ρίζες μου και τα παιδιά μου το γνωρίζουν. Τα έχω φέρει μαζί μου πολλές φορές στα νησιά και έχουν μάθει να γνωρίζουν και να εκτιμούν τη χώρα μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στην Ελλάδα και το αγαπημένο σας φαγητό;

Εκτιμώ πως δεν γνωρίζω αρκετά την Ελλάδα για να πω πιο είναι το αγαπημένο μου μέρος. Θα σας απαντήσω σε μερικά χρόνια που θα έχω επισκεφθεί πολλά μέρη. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι η ελληνική σαλάτα. Όταν τη φτιάχνουν στην Ελλάδα με φρεσκοκομμένα λαχανικά, ρίγανη και φρέσκια φέτα, είναι απλή συνταγή αλλά εξαιρετική. Πήγα με τη σύζυγο μου στη Σαντορίνη πέρυσι και τρώγαμε όλες τις μέρες ελληνική σαλάτα. Λατρεύω επίσης το ψάρι στην Ελλάδα. Το βρίσκω εξαιρετικό.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews