Quantcast

Πέραμα: «Επιτέλους σταματήστε την καταδίωξη...»

Κανένας από τους αστυνομικούς που ενεπλάκη στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα δεν κάνει λόγο για μήνυμα από το κέντρο να σταματήσουν την καταδίωξη.

Αντιθέτως προκύπτει ότι από την κοινή συχνότητα που έχουν, το β΄κέντρο της Αμεσης Δράσης διαβιβάζει, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, να εγκαταλείψουν την επιχείρηση, κάτι που φαίνεται να κάνει πράγματι, η αρχική ομάδα που εντόπισε το αυτοκίνητο, εν προκειμένω η ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά.

Παραλλήλως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε δεύτερο χρόνο και ενώ ξεκινά το δεύτερο στάδιο της καταδίωξης, επικεφαλής των δύο ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής ενημερώνει το κέντρο ότι έχουν εντοπίσει το όχημα και συνεχίζουν να το ακολουθούν για να διαβιβάσει εκ νέου ο εκφωνητής που έχει εντολή από ανώτερο αξιωματικό να σταματήσουν την καταδίωξη και μάλιστα σε έντονο ύφος:  «…Επιτέλους σταματήστε την καταδίωξη, υπάρχει εντολή από τον…».

Ενας από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα αναφέρει στην κατάθεσή του, που αποκαλύπτει το real.gr, ότι ο οδηγός του οχήματος είχε «ξεκάθαρη πρόθεση να μας σκοτώσει, προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον καλέσαμε πολλές φορές να σταματήσει το όχημα, πράγμα που δεν έκανε, αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Δεν θυμάμαι πόσοι από εμάς ρίξαμε. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα αλλά νομίζω ότι πρέπει να ήταν 1 φορά».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρει: «Εγώ κοίταξα λίγο τον γύρω χώρο και όταν έστρεψα ξανά το βλέμμα μου προς το όχημα, είδα πως είχαν βγάλει από αυτό τον οδηγό και αυτόν που καθόταν πίσω, από την πλευρά του συνοδηγού. Ο οδηγός ήταν ξαπλωμένος στο δρόμο, δεν κουνιόταν και από πάνω του ήταν ο… μαζί με τον ειδικό φρουρό…, του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες του έκαναν κάρπα».

«Τη στιγμή που εγώ έφτασα στο Mini Market γύρισα και είδα το όχημα να χτυπάει και στην κυριολεξία να καβαλάει τη μηχανή που οδηγούσε ο οδηγός μου ο ..., ο οποίος εκείνη τη στιγμή σερνόταν για να αποφύγει να τον πατήσει το όχημα το οποίο πήγαινε απευθείας πάνω του με σκοπό να τον χτυπήσει για να μπορέσουν να διαφύγουν. Εγώ εκείνη τη στιγμή βλέποντας αυτό το πράγμα, έβγαλα το όπλο μου και έριξα τρεις φορές προς το όχημα. Όσο σκέφτομαι αυτό που πήγε να πάθει ο … και όσο φέρνω το περιστατικό στο μυαλό μου, ανατριχιάζω στην ιδέα του τι μπορεί να είχε συμβεί. Ακόμα και τώρα που σας το περιγράφω τρέμω. Ήταν προφανές ότι οι επιβαίνοντες στο όχημα θα μας σκότωναν για να αποφύγουν τη σύλληψη», αναφέρει ο αστυνομικός.

Δήλωση συνηγόρων οικογένειας Ν. Σαμπάνη

Οι γονείς του 18χρονου δολοφονημένου Ρομ Νικόλαου Σαμπάνη, Ιωάννης και Μαρία, δήλωσαν σήμερα στην Ανακρίτρια Πειραιά παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά των επτά αστυνομικών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Την οικογένεια στηρίζει στον αγώνα της για δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» διά της νομικής της υπηρεσίας. Οι τουλάχιστον 36 σφαίρες, που οι επτά αστυνομικοί έριξαν σε τρεις νεαρούς και ανήλικους ανθρώπους, είναι δολοφονία: δεν αποτελούν άμυνα και βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη νομιμότητα. Κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε, κίνδυνος ζωής την ώρα των πυροβολισμών δεν υπήρχε, ενώ ο δηλούμενος στόχος της ακινητοποίησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους που θα σέβονταν την ανθρώπινη ζωή. Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε εισαγγελείς ούτε δικαστές και, βέβαια, δεν μπορούν να επιβάλλουν την καταργημένη θανατική ποινή, πράγμα που στην περίπτωσή μας έπραξαν αδειάζοντας τους γεμιστήρες των όπλων τους πάνω σε άοπλους ανήλικους. Ζητάμε και θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος την πλήρη, αντικειμενική, ανεξάρτητη και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, καθώς και τη διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου. Είναι αδιανόητη ακόμα και η σκέψη ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα επιστρέψουν αύριο ένστολοι και ένοπλοι στον δρόμο. Στο ποινικό μας σύστημα, η απόδοση δικαιοσύνης είναι ο μόνος δρόμος που δεν δικαιώνει την αυτοδικία. 

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.